UE aprobă: la trei tentative de piratare, se taie Internetul

1
418

Parlamentul European a adoptat, miercuri, controversatul raport Gallo, care serveşte drept cadru general pentru înăsprirea legilor împotriva pirateriei în statele membre. Iniţiativa îi aparţine lui Marielle Gallo, membră a partidului francez de centru-dreapta UMP, care a preluat parţial textul din legea nou introdusă în Franţa (mult discutata Lege Hadopi). Reprezentanţii organizaţiilor pentru drepturile consumatorilor au decretat raportul „încă un pas în cruciada industriei de entertainment împotriva propriului public”, în timp ce profesioniştii din domeniu îl aprobă cu entuziasm.

Adoptat cu 328 de voturi pentru şi 245 împotrivă, raportul are caracter de recomandare pentru guverne şi le încurajează să ia măsuri mai severe asupra pirateriei pe internet.

Actuala legislaţie se dovedeşte „incapabilă” să protejeze drepturile de autor pe Internet, spun iniţiatorii proiectului. Criticii acestuia susţin însă că el va permite statelor să acţioneze asupra persoanelor care descarcă filme, muzică şi alte creaţii protejate prin copyright în scopuri non-comerciale, în loc să se axeze pe grupurile infracţionale.

Cel mai controversat punct din raport este „regula celor trei lovituri”, potrivit căreia utilizatorilor ce downloadează conţinut în mod ilegal mai mult de trei ori li se taie conexiunea la Internet. Irlanda a abrogat deja această lege, iar Franţa şi Marea Britanie stau încă pe gânduri. Iniţiatorii susţin însă că ar prefera „metoda spaniolă”. Legea care se află acum în Parlamentul Spaniei prevede ca website-urile care oferă conţinut ilegal utilizatorilor săi să fie închise prin decizia unui judecător.

„Încalcă dreptul la viaţă privată”

„Raportul Gallo e expresia dorinţei industriei de entertainment de a impune poliţia privată a copyright-ului. Metode represive, ca aceea «regula celor trei lovituri» şi alte restricţii privind Internetul încalcă drepturi fundamentale, ca cel la un proces echitabil, libertatea de comunicare sau dreptul la viaţă privată”, susţine Jérémie Zimmermann, fondatorul grupului de advocacy La Quadrature du Net, care s-a opus radical proiectului şi i-a chemat pe cetăţeni la protest într-o formă inedită: să-i sune non-stop la birouri şi să-şi exprime nemulţumirea.

Iniţiativa este dublată de cifre, furnizate de Tera Consultancy într-un raport (şi despre care socialista Francoise Cortex, membră a PE, spune că e plătit de Universal, ceea ce a determinat unele guverne să cerceteze metodele companiei) care estimează că, până în 2015, din cauza pirateriei, 1,2 milioane de oameni din Uniune îşi vor pierde joburile, iar veniturile vor scădea cu 240 de miliarde de euro.

Un alt punct conţinut în raport şi votat de parlamentarii europeni este cel care încurajează alianţele „voluntare” între furnizorii de servicii de Internet şi companiile din industrie (mai ales cinema şi muzică), pentru a prinde „piraţii”. În opinia lui Christian Engstrom, reprezentantul în PE al Partidului Piraţilor, citat de TorrentFreak, această recomandare nu ţine cont de dreptul la viaţă privată.

Raportul va fi înaintat guvernelor membre ale Uniunii Europene, care îşi vor putea înăspri legislaţia existentă, pe baza acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here