Plăteşte ca-n comunism pentru „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”

1
635

Plăteşte ca-n comunism pentru „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” Românii care mai păstrează în colecţiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunistă le pot folosi într-un mod inedit: pe post de bilete la premiera de gală a filmului regizat de Andrei Ujică, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu.

Joi, 28 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Palatului, cei care prezintă la intrare 5 lei din Republica Socialistă România au acces la proiecţia-eveniment a primului film despre dictatorul român de după 1989.

Într-o sală care poartă amprenta nesfârşitelor congrese PCR, locul delegaţilor din teritoriu şi ai membrilor Comitetului Central va fi luat de spectatori, iar discursurile despre punctele din cincinal vor fi înlocuite de un film artistic de montaj despre care publicaţia „The Daily Beast” scria anul acesta, la Cannes, că „a făcut ca majoritatea filmelor de acţiune să pară banale şi plictisitoare”.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.

Filmul artistic de montaj a avut parte de o proiecţie specială la Cannes, în mai, şi de cronici excelente în toate marile publicaţii ale lumii. Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.

Intrarea este deschisă publicului. Elevii şi studenţii au acces gratuit la proiecţie.

Biletele costă 5 lei şi pot fi cumpărate de la Sala Palatului şi din reţeaua biletoo.ro (Librăria Eminescu, Magazinul Victoria – Midola Music, Muzica Store, Palatul Naţional al Copiilor).

Din 29 octombrie, filmul va fi proiectat în Bucureşti la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. În ţară, va fi proiectat la Timişoara şi Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here