Sezonul neoficial al celor mai dorite premii din industria cinematografică începe de obicei a doua zi după ce se decernează premiile. Candidaţii se ştiu deja: unii au apărut de la Festivalul Sundance, din februarie, şi acum rulează în cinematografe pentru a se fi eligibili. Alţii au apărut la Cannes, la Veneţia sau la Toronto, iar unele filme nici nu au fost văzute, însă au pedigree destul de atrăgător pentru votanţii Academiei încât să există o şansă destul de mare să fie luate în vizor.
2012 e un timp al schimbărilor (nu din cauza presupusei apocalipse iminente), pentru că din acest an categoria Cel mai bun film va avea un număr variabil de nominalizaţi. Un film se va califica pentru această categorie doar dacă, atunci când membrii Academiei Americane de Film îşi stabilesc un top 10, 5% dintre voturi îl vor plasa pe primul loc din 10, adică în jur de 250 de voturi. Ceea ce înseamnă că unele filme nominalizate în ultimii doi ani n-ar fi intrat deloc în categorie.
Academia a comandat un studiu potrivit căruia, cu acest sistem, în ultimii zece ani ar fi existat 5, 6, 7, 8 sau 9 nominalizaţi, dar niciodată 10. Multe dintre filmele care nu se vor încadra la Cel mai bun film au şanse la alte categorii.
Iată care sunt filmele cu mari şanse la Oscar:
Şanse mari pentru nominalizare
Ides of March
Cel mai recent film regizat de George Clooney e o dramă politică cu elemente de thriller în care joacă o distribuţie adorată de Academie: George Clooney, Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Marisa Tomei şi Paul Giamatti.
The Descendants
Tot cu George Clooney, dramedia cu mare succes la Toronto ar putea fi indie-ul preferat al Academiei de anul acesta. Regizorul, Alexander Payne, a realizat apreciatul Sideways/ In Vino Veritas. Clooney ar avea parte de cel mai bun rol al carierei în film.
Extremely Loud and Incredibly Close
E bazat pe o carte de succes de Jonathan Safran Foer. Are ca subiect evenimentele de la 11 septembrie. Regizorul Stephen Daldry are priză la Oscaruri (The Hours, Billy Elliot, The Reader). Sandra Bullock şi Tom Hanks sunt amândoi Oscarizaţi. Depinde de cât de bun e filmul, care are premiera abia înainte de Crăciun.
J. Edgar
Filmul despre J. Edgar Howard, unul dintre cei mai detestaţi americani, şeful FBI-ului, e cu Leonard DiCaprio, Judi Dench şi mulţi alţii. Scenaristul Dustin Lance Black a primit Oscarul la debut pentru Milk. Iar Clint Eastwood… e Clint Eastwood. Premiera în România pe 20 ianuarie.
Like Crazy
Criticii s-au îndrăgostit de această dramă romantică la Sundance, iar protagoniştii Anton Yelchin şi Felicity Jones au fost foarte apreciaţi pentru rolurile lor.
War Horse
Steven Spielberg e regizorul acestui film despre apropierea dintre un băiat şi calul său, în timpul Primului Război Mondial. Povestea a avut mare succes în varianta de teatru. (În România pe 10 februarie)
The Artist
Filmul mut al lui Michel Hazanavicius a fost considerat candidat puternic la Oscaruri de la premiera sa la Cannes. La fel şi actorul principal, Jean Dujardin.
Tinker Tailor Soldier Spy
Adaptarea după romanul de spionaj al lui John le Carre a avut succes şi la Veneţia şi are o distribuţie fantastică formată din Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt, Mark Strong şi Benedict Cumberbatch.
Drive
Pe lângă faptul că e cel mai recenzat film pe filmreporter.ro, Drive e extrem de apreciat de critici, în timp ce Academia adoră filmele despre Los Angeles, iar rolurile lui Ryan Gosling şi Albert Brooks sunt fantastice.
Şanse medii pentru nominalizare
Midnight In Paris
Woody Allen n-a mai avut succes la Oscaruri de la Annie Hall. Filmul apreciat de critici şi de public ar putea fi biletul lui de întoarcere, deşi unii o consideră prea uşurică.
The Iron Lady
Meryl Streep în rolul Doamnei de Fier Margaret Thatcher? Pare a fi momeală pentru Oscar din start. Nimeni n-a văzut încă filmul şi nu se ştie dacă e bun de ceva.
The Tree of Life
Filmul lui Terrence Malick a împărţit criticii în două: unii l-au numit o capodoperă, alţii au spus că e incoerent. Filmul nu va fi ajutat de comentariile lui Sean Penn, care a spus că nu înţelege deloc filmul şi montajul final.
Melancholia
Lars von Trier ar fi putut să câştige Palme d’Or-ul, dacă gura nu i-ar fi luat-o pe dinainte. Filmul are nevoie de o campanie bună pentru a fi luat în seamă de Academie.
Moneyball/ Arta de a învinge
Un film comercial, dar cu ceva suflet în plus faţă de blockbustere (premiera în România pe 2 decembrie). Brad Pitt a fost aplaudat pentru interpretarea sa, iar co-scenarist este Aaron Sorkin, mereu un plus.
The Help/ Culoarea sentimentelor
Filmul despre rasismul din sud, cu premiera în România pe 4 noiembrie, o are pe Viola Davis, fostă nominalizată, un subiect sensibil şi personaje bune jucate de Emma Stone, Davis, Jessica Chastain şi Bryce Dallas Howard.
Jane Eyre
O poveste clasică de Charlotte Bronte, încasări bune, cronici bune şi actori precum Mia Wasikowaska şi Michael Fassbender (care are mai multe şanse la Oscar anul acesta).
Posibile surprize la Cel mai bun film
The Grey
Liam Neesson supraieţuieşte în condiţii dure în acest film, dar cum încă n-a avut premiera, nu se ştie cât de comercial e filmul. Mai ales având în vedere că regizorul Joe Carnahan e responsabil pentru dezastrul Echipa de şoc.
Hugo
Debutul lui Martin Scorsese în tridimensional (programat în România în aprilie 2012) poate fi doar o poveste pentru copii, dar şi mai mult. Din distribuţie fac parte Chloe Moretz şi Sascha Baron Cohen.
We Bought a Zoo
Cameron Crowe a avut succes la Oscar în trecut cu Almost Famous, dar n-a mai făcut mare lucru de atunci (în afară de un documentar apreciat despre trupa Pearl Jam, difuzat pe TV). Totuşi, în distribuţie sunt incluşi Matt Damon şi Scarlett Johansson. Românii vor putea vedea filmul pe 27 ianuarie.
My Week with Marilyn
Michelle Williams o joacă pe Marilyn Monroe, chiar foarte bine, potrivit celor care au văzut-o la New York Film Festival. Dacă o nominalizare e posibilă pentru actriţa care a mai fost în această situaţie, filmul ar putea să prindă sau nu nominalizarea la Cel mai bun film.
Young Adult
Atunci când regizorul Jason Reitman şi scenarista Diablo Cody au colaborat prima oară, s-a născut Juno, care a născut şi ea la rândul ei. Aici, Charlize Theron joacă o femeie imatură care divorţează şi trebuie să înveţe să fie adult.
Take Shelter
Un alt film cu Jessica Chastain (există trei pe listă), în care aceasta e însoţită de fostul nominalizat Michael Shannon, e o dramă indie care ar avea cel mai şocant sfârşit dintre peliculele de anul acesta.
Martha Marcy Mae Marlene
Un alt venit direct de la Sundance e o rampă de lansare pentru Elizabeth Olsen, sora mai mică a faimoaselor gemene Ashley şi Mary-Kate Olsen, care s-a dovedit a fi adevărta actriţă din familie.
Girl with the Dragon Tattoo
Cartea lui Stieg Larsson pe care e bazat filmul a fost un succes clar, iar regizor este David Fincher, mereu nominalizat la Oscar. Şansele sale depind de succesul la critici şi la box-office. Premiera în România pe 30 decembrie.
Shame
Michael Fassbender face un rol de milioane în rolul unui dependent de sex în filmul lui Steven McQueen. Pe de altă parte, scenele de sex sunt cam şocante, iar mulţi dintre membrii Academiei sunt conservatori, iar filmul e interzis celor sub 17 ani.
Carnage
Roman Polanski a câştigat deja Oscar pentru Pianistul, deci n-ar trebui să aibă probleme din cauza scandalului sexual. Actorii săi sunt febleţea Academiei – Kate Winslet, Christoph Waltz, Jodie Foster şi John C. Reilly –, dar cronicile pentru film nu au fost foarte bune.
Albert Nobbs
Glenn Close în travesti. Actriţa s-a chinuit să facă acest film timp de două decenii, iar regizorul este Rodrigo Garcia (fiul lui Gabriel Garcia Marquez) şi respectat în industrie. Filmul nu a avut însă cronici prea bune în festivalurile la care a participat.
Win Win
Un alt indie de pe listă, cu Paul Giamatti, ar avea mulţi fani în Academie.
Crazy Stupid Love
Numărul de 10 nominalizaţi a permis în trecut includerea unor comedii bune printre nominalizaţi. Dar 250 de oameni ar trebui să voteze că această comedie-dramă e cel mai bun film. Şanse mai mari sunt la Globurile de Aur şi la premiile Sindicatului Actorilor.
sunt tare curios de rezultate. eu cred că Drive va fi evitat. poate doar pentru Ryan Gosling o nominalizare, dacă nu este preferat în alte roluri, fiindcă au de unde alege. iar diferite alte filme este clar că au șanse la o categorie două. Albert Nobbs este unul dintre ele. Iron Lady altul.
Da, momentan, pana nu incep sa curga premiile pre-Oscar, e greu de calculat care sunt favoritii, iar multe dintre filmele astea nici nu au avut premiera… Time will tell!