A murit Larry Hagman, J.R. din serialul „Dallas”

0
447

Larry Hagman, rămas în istoria televiziunii pentru rolul lui J.R. Ewing din serialul Dallas, a murit la vârsta de 81 de ani, în urma complicaţiilor produse de cancerul la ficat de care suferea de peste 20 de ani, scrie Mediafax, citând presa internaţională.

Actorul a murit într-un spital din Dallas, în ultimele clipe fiindu-i alături Linda Gray şi Patrick Duffy, interpreţii rolurilor Sue Ellen şi Bobby din serialul care i-a făcut celebri, potrivit The Sun. „Familia şi prietenii lui Larry au fost alături de el pentru Ziua Recunoştinţei. Când a murit a înconjurat de oameni iubiţi. A avut o moarte liniştită, aşa cum şi-a dorit”, a transmis familia actorului presei.

Actorul american a anunţat în octombrie 2011 că suferă de un tip de cancer aflat într-un stadiu în care poate fi tratat. Totodată, Hagman a anunţat că a început deja tratamentul şi că şi-a modificat stilul său de viaţă, după ce a fost diagnosticat cu cancer. Hagman a fost supus unui transplant de ficat în 1995, după ani de alcoolism.

Larry Hagman a fost actor, producător şi regizor de film. Rămâne celebru pentru J. R. Ewing din serialul TV Dallas. Episodul Who Shot JR?, difuzat în 1980, a rămas până în zilele noastre unul dintre programele de televiziune cu cea mai mare audienţă din lume, iar serialul Dallas, difuzat în 13 sezoane între anii 1978 şi 1998, a avut o popularitate uriaşă pe plan mondial. Actorul american şi-a reluat apoi rolul J.R. Ewing în continuarea serialului Dallas, lansată recent în Statele Unite. Printre rolurile sale notabile din cinematografie se numără cele din peliculele Fail-Sale, Superman, JFK, Nixon şi Primary Colors.

Hagman s-a născut în 21 septembrie 1931, în Weatherford, Texas, iar tatăl său, Benjamin Jackson Hagman, a fost un avocat care a pledat în numeroase procese ale unor îmbogăţiţi locali din industria petrolului, pe care, ulterior, Larry Hagman a ajuns să îi interpreteze în serialul Dallas. Mama lui, Mary Virginia, a fost actriţă şi a apărut în câteva spectacole de teatru pe Broadway, câştigând şi un premiu Tony. Părinţii lui Larry Hagman au divorţat pe când Larry avea cinci ani, iar el a locuit pentru o vreme cu bunica sa, în Texas şi în California.

După moartea bunicii sale, Larry Hagman s-a mutat la New York şi a debutat în actorie cu un rol în piesa de teatru Îmblânzirea scorpiei. La New York, s-a căsătorit cu Maj Axelsson, în 1954, mariaj din care au rezultat doi copii – Heidi şi Preston.

În 1952, în timpul războiului din Coreea, actorul s-a înrolat în Forţele Aeriene americane şi a petrecut cinci ani într-o bază militară din Londra. La încheierea stagiului militar, în 1956, Hagman a revenit la New York şi a jucat în piesa de teatru Once Around the Block, de William Saroyan, iar apoi în alte patru piese.

După mai mulţi ani de roluri secundare în teatru şi televiziune, Larry Hagman şi-a câştigat celebritatea cu I Dream of Jeannie, un sitcom început în 1965 în care a avut-o ca parteneră pe Barbara Eden. Rolul din Dallas a venit în 1977.

Hagman a declarat, în 2011, într-un interviu citat de torontosun.com , că serialul Dallas a avut o influenţă uriaşă în politica internaţională şi era convins că acest show TV este „responsabil” pentru declanşarea Revoluţiei din 1989 din România şi pentru moartea fostului dictator Nicolae Ceauşescu.

„România a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, care era un dictator, şi l-au împuşcat de 500 de ori – pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut (în serial, n.r.) şi de care nici nu ştiau că există (înainte de difuzarea serialului, n.r.)”, a declarat Larry Hagman, care a şi vizitat recent România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here