Top 10 filmele anului, în viziunea „Cahiers du Cinema”

0
432
Eva Mendes şi Dennis Lavant în "Holy Motors"
Eva Mendes şi Dennis Lavant în „Holy Motors”

Prestigioasa publicaţie franceză de cinema Cahiers du Cinema pune pe primul loc în topul celor mai bune filme ale anului 2012 exuberantul şi provocatorul Holy Motors, în regia lui Leos Carax, lansat la Cannes. Obişnuitul clasament al influentei reviste are însă suficiente titluri discutabile încât să genereze comentarii până la finalul anului.

Dacă în privinţa lui Holy Motors – fascinanta poveste a unui bărbat care trăieşte 12 vieţi diferite într-o singură zi, în Paris – criticii s-au pus de acord, încă de la Cannes, că este unul dintre cele mai bune filme apărute în ultimii ani, prezenţa unor nume ca Francis Ford Coppola sau David Cronenberg sigur nu va genera aceeaşi unanimitate.

Cosmopolis, ecranizarea romanului lui Don DeLillo, cu Robert Pattinson în rolul principal, vine pe locul al doilea în topul Cahiers du Cinema, în contra curentului general de opinie care spune că nu este unul dintre cele mai reuşite filme ale lui David Cronenberg.

Poate cel mai controversat este locul al treilea – Twixt, romance-ul gotic al lui Francis Ford Coppola cu Val Kilmer în ipostaza unui scriitor care ajunge într-un orăşel şi se lasă prins într-o poveste misterioasă cu o fantomă şi o crimă de demult. Criticii l-au taxat dur la premieră, decretându-l un horror ieftin, singurul compliment constant fiind imaginea semnată de Mihai Mălaimare Jr.

Există şi un regizor cu două filme în acelaşi top, Abel Ferrara. Se pare că, din motive de distribuţie – clasamentul ia în considerare pelicule care au rulat în cel puţin un cinematograf din Franţa, în anul respectiv – filmele 4:44 Last Day On Earth (2011) şi Go Go Tales (2007), ajung în top în acelaşi timp, confirmând semnătura unui autor care ar merita mai multă atenţie din partea breslei şi a criticii.

Topul 10 Cahiers du Cinema 

1. Holy Motors, regia Leos Carax

2. Cosmopolis, regia David Cronenberg

3. Twixt, regia Francis Ford Coppola

4. 4:44 Last Day On Earth, regia Abel Ferrara

4. In Another Country, regia Hong Sang-Soo

4. Take Shelter, regia Jeff Nichols

7. Go Go Tales, regia Abel Ferrara

8. Tabu, regia Miguel Gomes

8. Faust, regia Alexander Sokourov

10. Keep The Lights On, regia Ira Sachs

 

Sursa: beta.adevarul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here