„Pașaport de Germania” – pe urmele negoțului cu oameni din România comunistă

0
656

pasaportUn documentar despre  cel mai amplu „negoț” de oameni din Europa secolului XX – predarea organizată, sistematică a populației germane din România comunistă către Republica Federală Germania, contra unor sume de bani – Pașaport de Germania / Trading Germans, va fi difuzat joi, 27 noiembrie, de la 20.00, pe HBO, și va fi disponibil pe HBO GO.

Filmul lui Răzvan Georgescu se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer. „În timpul prezenței lor continue de 850 de ani în Transilvania și de peste 200 de ani în Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de invadatori și epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor și românilor, au îndurat deportările în Bărăgan și în Uniunea Sovietică. În ciuda greutăților, ei au prins rădăcini aici și s-au bucurat de o poziție socială confortabilă. Până în România comunistă”, se arată în prezentarea filmului.

Cum a fost posibil să fie „vânduți” aproximativ 245.000 de germani din România comunistă, între 1968 și 1989?, e întrebarea la care încearcă să găsească răspuns Pașaport de Germania / Trading Germans.

Filmul este produs de HiFilm, Februar Film și HBO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here