La ce să ne uităm de Crăciun

1
413

Pentru că iarna nu există nimic mai minunat de făcut decât să stăm acasă, sub pătură, cu un vin fiert şi să vedem filme, am adunat nişte sugestii de pelicule care să se potrivească cu atmosfera de sărbători, dar care să evite lecţiile facile şi siropul obişnuit al unor producţii de sezon.

1. It’s a Wonderful Life (1946. r: Frank Capra). Inegalabil, inimitabil. Exprimă perfect sentimentul Crăciunului: nu există sărbători fără familie şi prieteni, iar banii, în majoritatea cazurilor, nu au o importanţă prea mare.

2. Miracle On 34th Street (1947.  r: George Seaton). Ştiu că nu mai credem de mult în Moş Crăciun. Dar, până la urmă, important e să credem în ceva. În film, Moş Crăciun Kris Kringle e judecat în instanţă, iar singura lui apărare este: avem nevoie de inocenţa din copilărie.

3. The Nightmare Before Christmas (1993. r: Henry Selick). Producătorul Tim Burton şi-a lăsat amprenta asupra acestei animaţii stop-motion, învăluite într-o atmosferă macabră. Un erou din tărâmul Halloweenului îşi găseşte spiritual Crăciunului şi apoi încearcă să-şi convertească supuşii.

4. How the Grinch Stole Christmas (1966). Varianta originală, animaţie 2D, a apărut înaintea strâmbăturilor lui Jim Carrey. Povestea lui Roald Dahl, a unui omuleţ verde şi frustrat care învaţă câte ceva despre ce înseamnă să dăruieşti este de mult un clasic.

5. Scrooge (1951. r: Brian Desmond Hurst). Unul dintre primele filme care adaptează minunatul roman de sezon al lui Charles Dickens, în care zgârcitul Ebenezer Scrooge este vizitat de trei fantome care-i arată adevărata însemnătate a Crăciunului.

6. Bad Santa (2003. r: Terry Zwigoff). Billy Bob Thornton este un infractor  care se costumează ca Moş Crăciun şi încearcă, alături de partenerul lui, să jefuiască un magazin în perioada Sărbătorilor. Până când se împrieteneşte cu un copil şi se îndrăgosteşte de mama lui.

7. Scrooged (1988. r: Richard Donner). Bill Murray joacă o versiune contemporană a lui Ebenezer Scrooge, mai exact Frank Cross, un magnat al televiziunii care este vizitat de aceleaşi trei spirite: ale Crăciunului Trecut, Crăciunului Prezent şi Crăciunului Viitor. Nu mai e nevoie să spunem că eroul învaţă lecţiile necesare pentru a simţi spiritul Crăciunului.

8. Love Actually (2003. r: Richard Curtis). O colecţie de poveşti romantice care se formează, se destramă sau sunt testate chiar înainte de Ajun. Conţine un strop de sirop, mai uşor de tolerat în perioada sărbătorilor. Liam Neeson, Emma Thompson, Alan Rickman, Hugh Grant, Keira Knightley, Laura Linney şi mulţi alţii fac roluri memorabile.

9. Elf (2003. r: Jon Favreau). Will Ferrell este un bărbat crescut ca spiriduş la Polul Nord. La fel ca Will Ferrell în viaţa reală, un bărbat rămas copil. Pentru că nu se integrează prea bine în comunitatea spiriduşă, este trimis în Statele Unite pentru a învăţa care-i este adevărata menire în viaţă.

10. Marţi, după Crăciun (2010. r: Radu Muntean). Deşi spune povestea destrămării unei căsnicii în apropierea Sărbătorilor, mesajul de la finalul filmului este unul optimist: solidaritatea pentru binele familiei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here