Campanie Filmreporter: Ne vedem la un film de Oscar?

9
475

În sezonul tentaţiei maxime (pentru cinefili), reîncepem o campanie pe care am iniţiat-o anul trecut: Ne vedem la un film de Oscar? Argumentele invocate în 2011 rămân valabile şi în 2012:  un film înghesuit pe un ecran de computer îşi pierde din calităţi; artiştii care l-au conceput merită răsplătiţi măcar cu un bilet de cinema; mersul la cinema e o formă plăcută de socializare care ar merita revigorată.

Cu circa 70 de cinematografe într-o ţară de 22 de milioane de locuitori, încasările sunt oricum infime. Iar curiozitatea spectatorilor funcţionează mai degrabă în detrimentul filmelor, după cum explica anul trecut Mirela Matei, reprezentanta casei de distribuţie Ro Image 2000: „Încasările nu sunt semnificativ mai mari în cazul fimelor nominalizate, aşa cum se întâmplă în alte teritorii, iar filmele se încadrează, de obicei, în estimările noastre. Deci, câştigul în urma nominalizărilor sau premiilor este minor, dar putem vorbi de o pierdere din cauza pirateriei, care creşte din aceste motive”.

O experienţă ca The Artist, de pildă, nu merită irosită pe un ecran mic de computer. Prin urmare, Filmreporter.ro vă propune să aveţi răbdare. În lunile februarie şi martie vi se pregătesc mai multe filme de Oscar în cinematografele din România: The Descendants (3 februarie), Tinker, Tailor, Soldier, Spy (3 februarie), War Horse (10 februarie), My Week with Marilyn (17 februarie), The Artist (24 februarie), Extremely Loud and Incredibly Close (23 martie). Hugo al lui Martin Scorsese, anunţat iniţial pentru 13 aprilie, nu mai figurează printre premierele începutului de an. Au rulat deja (pe unele le puteţi găsi  încă la cinema) Moneyball, Puss in Boots, Rango, The Help sau Midnight in Paris.

Deci, ne vedem la un film de Oscar? Cei care ni se alătură să ne scrie pe pagina de comentarii. Anul acesta nu va rămâne o simplă campanie virtuală, vrem să ne dăm întâlnire cu toţii la cinema. Vă vom ţine la curent unde şi când.

The Descendants/ Descendenţii

Premiera: 3 februarie
Regia : Alexander Payne
Cu: George Clooney

Matt King (Clooney) este un avocat bogat din Honolulu pus faţă în faţă cu propriile greşeli atunci când soţia sa suferă un accident grav. Soţ şi tată indiferent, el este obligat să îşi reexamineze trecutul şi să îşi accepte viitorul şi, întâi de toate, să se apropie de fiicele lui. În acest timp, el trebuie să se hotărască dacă vinde sau nu pământul familiei sale din Hawaii, lăsat moştenire din generaţie în generaţie.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy/ Un spion care ştia prea multe

Premiera: 3 februarie
Regia Tomas Alfredson
Cu: Gary Oldman, Kathy Burke, Benedict Cumberbatch, David Dencik, Colin Firth, Stephen Graham, Tom Hardy, Ciaran Hinds, John Hurt, Toby Jones, Svetlana Khodchenkova, Simon McBurney, Mark Strong

Filmul este adaptarea pentru marele ecran a romanului lui John le Carré, un clasic al genului. În 1973, în plin Război Rece, Serviciul Secret al Marii Britanii, cunoscut sub numele MI6 (nume de cod Circus), face eforturi ca să ţină pasul cu serviciile de spionaj ale altor ţări pentru a menţine siguranţa Marii Britanii. Şeful Circului, cunoscut sub numele de Control (John Hurt), îl trimite pe agentul operativ Jim Prideaux (Mark Strong) în Ungaria, dar misiunea acestuia eşuează, iar Control e forţat să-şi dea demisia, odată cu mâna sa dreaptă, George Smiley (Gary Oldman), un agent de carieră cu simţurile ascuţite. Smiley e reangajat însă în secret, pentru că există temerea că Circul e compromis de un agent dublu, o cârtiţă care lucrează pentru Uniunea Sovietică.

War Horse /  Calul de luptă

Premiera: 10 februarie
Regia: Steven Spielberg
Cu: David Thewlis, Emily Watson, Jeremy Irvine

Calul de luptă este povestea emoţionantă a unui cal cu un destin excepţional şi a prieteniei care îl leagă de un tânăr fermier englez, Albert (Jeremy Irvine).

Începutul filmului surprinde o familie de fermieri britanici care cumpără un armăsar frumos, de care avea nevoie pentru a-şi munci pământul. Calul Joey se dovedeşte a fi prea puţin util pentru nevoile familiei, dar tânărul Albert se încăpăţânează să îl îmblânzească şi să îl antreneze. În scurt timp, între Albert şi Joey se creează o legătură specială de prietenie, întreruptă brusc atunci când situaţia financiară dificilă îl obligă pe tatăl lui să vândă armăsarul cavaleriei britanice care urma să pornească la luptă în Primul Război Mondial. Joey ajunge astfel pe frontul de luptă şi trăieşte alături de noii lui stăpâni drama războiului.

My Week with Marilyn / O săptămână cu Marilyn

Premiera: 17 februarie
Regia: Simon Curtis
Cu: Michelle Williams, Emma Watson, Kenneth Branagh, Eddie Redmayne, Julia Ormond, Judi Dench

În vara anului 1956, Marilyn Monroe (Michelle Williams) – ajunsă la apogeul carierei – vine în Anglia pentru prima dată. Aflată în luna de miere cu noul său soţ, dramaturgul Arthur Miller, Monroe filmează The Prince and the Showgirl, regizat de Sir Laurence Olivier, care are şi rolul principal masculin în film.

În aceeaşi vară, tânărul Colin Clark pune piciorul pe un platou de filmare pentru prima dată. Proaspăt absolvent de Oxford, Clark aspiră să lucreze în industria filmului şi este angajat la producţia peliculei în care joacă Monroe. Patruzeci de ani mai târziu, el rememorează experienţa sa de şase luni într-o carte de memorii intitulată he The Prince, the Showgirl and Me. Dar din jurnalul lui Colin lipseşte o săptămână. Câţiva ani mai târziu, în My Week with Marilyn, el spune povestea unei săptămâni magice petrecute, în intimitate, cu cel mai mare star de cinema… săptămâna lui cu Marilyn.

The Artist/ Artistul

Premiera 24 februarie
Regia: Michel Hazanavicius
Cu: Jean Dujardin, Berenice Bejo, John Goodman

The Artist este  melodramă hollywoodiană emoţionantă şi amuzantă despre un star al filmului mut care nu poate concepe trecerea la cinema-ul vorbit. George Valentin (Jean Dujardin) e în apogeul carierei sale când o întâlneşte pe Peppy Miller (Bejo), o tânără actriţă aspirantă. E 1927 şi vremurile se anunţă liniştite. În doi ani, apare însă o ameninţare vagă care îl îngrijorează: sunetul. Tânăra actriţă îmbrăţişează filmul vorbit, însă Valentin se simte ameninţat de el. Criza financiară şi propriul eşec îl imping la gesturi dramatice din care îl salvează un căţel şi noua starletă.

Extremely Loud and Incredibly Close/ Extrem de tare şi incredibil de aproape

Premiera: 23 martie
Regia: Stephen Daldry
Cu: Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock, James Gandolfini, John Goodman, Viola Davis

Filmul este o adaptare după cartea de succes a lui Jonathan Safran Foer. Intriga poveştii, aşa cum a fost tradusă la Humanitas, sună astfel: „Mă numesc Oskar şi sunt inventator, astrofizician şi fan Beatles. Am nouă ani. Tati a murit la 11 septembrie 2001. Chiriaşul bunicii e mut şi are palmele tatuate cu DA şi NU. În camera lui tati am găsit o cheie pe care am de gând s-o încerc în toate încuietorile din New York. Ştiai că acum sunt mai mulţi oameni vii pe pământ decât au fost vreodată? Adică, dacă ar vrea toţi să-l joace pe Hamlet în acelaşi timp, n-ar putea, pentru că n-ar fi destule cranii! Asta e povestea mea, pe care n-am de gând să ţi-o spun de un googolplex de ori. Ce noroc pe tine că m-ai întâlnit!”

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here