Regizorul grec Theo Angelopoulos a murit într-un accident

0
450

Celebrul regizor grec Theo Angelopoulos a murit la vârsta de 76 de ani, marţi, în timpul filmărilor la ultimul său lungmetraj, The Other Sea, anunţă Mediafax, citând presa internaţională. Acesta a suferit lovituri grave la cap şi a murit la spital după ce a fost lovit de un motociclist, în timp ce traversa o stradă în drum spre platourile de filmare din portul Pireu. Şoferul, care a fost şi el rănit şi spitalizat, este un poliţist aflat în timpul său liber.

The Other Sea îl avea în distribuţie pe actorul italian Toni Servillo şi se ocupa de recentele proteste şi tulburări sociale şi politice din Grecia.

Născut în aprilie 1935, la Atena, Theo Angelopoulos a fost unul dintre cei mai apreciaţi regizori europeni. Celebru pentru stilul de filmare lent, similar scenelor dintr-un vis, structuri narative marcate de ambiguitate şi pauze lungi, el a fost recompensat cu numeroase premii. În 1995, el a câştigat Marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes, pentru Privirea lui Ulise/ Ulysses’ Gaze, filmat în România şi în care au jucat Harvey Keitel şi Maia Morgenstern. Trei ani mai târziu, el a obţinut Palme d’Or pentru Eternity and a Day.

Şi-a început cariera cu filmul Reconstruction, în 1970, şi apoi a realizat o serie de filme politice despre Grecia modernă: Days of ’36 (1972), pentru care a primit premiul FIPRESCI la Berlin, The Travelling Players (1975), pentru care a primit trofeul Sutherland din partea British Film Institute şi premiul FIPRESCI la Cannes, şi The Hunters (1977). Pentru Trilogia – Lunca plângătoare/ Trilogy: The Weeping Meadow a fost recompensat, în 2004, cu premiul FIPRESCI din partea Academiei Europene de Film, în timp ce pentru Landscape in the Mist a câştigat un Leu de Argint, la Veneţia, în 1988.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here