Animaţia poloneză, personaj principal la Anim’est

0
311

Polonia, o ţară cu tradiţie în filmul de animaţie, este protagonista secţiunii Ţară Invitată a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est (7 – 16 octombrie), anunţă organizatorii. Studioul invitat vine tot din această ţară: este vorba de Se-ma-for – cel mai important producător de film de animaţie cu păpuşi, la nivel mondial.

Întâmplarea face ca festivalul să se deschidă cu o coproducţie româno-poloneză, Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, 2011), în timp ce South Park-ul european, aşa cum a fost supranumit Jeż Jerzy (r. Wojtek Wawszczyk, Jakub Tarkowski, Tomasz Leśniak, Polonia, 2011), concurează în competiţia de lungmetraj.

Anim’est pregăteşte o selecţie a celor mai bune lung şi scurtmetraje de animaţie produse de-a lungul timpului în Polonia. Trei lungmetraje şi două programe de scurtmetraj – unul dedicat clasicilor de dinainte de 1989, celălalt – celor mai importante titluri realizate după căderea Cortinei de Fier.

Studioul din Łódź, Se-ma-for (acronim pentru Studio Małych Form Filmowych – Studio of Small Film Forms – Studio de Scurtmetraj), este una dintre cele mai importante case de producţie din lume dedicate filmului de animaţie stop-motion, cu păpuşi sau obiecte. Fondat în 1947 şi producând atât filme de animaţie, cât şi seriale TV (desene animate), studioul are în palmares două Premii Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de Animaţie – Tango (r. Zbigniew Rybczyński, 1981), în 1983, respectiv Peter and the Wolf (r. Suzie Templeton, 2006), premiat de Academia Americană de Film în 2008.

Cele două filme-hit, ambele răsplătite, la distanţă de un sfert de veac, şi cu Marele Premiu la Festivalul de Film de Animaţie de la Annecy, dar şi cu distincţii importante la festivaluri de animaţie precum cele de la Ottawa sau Cracovia, sunt capetele de afiş ale celor două programe de scurtmetraj aduse de Se-ma-for la Bucureşti, care mai cuprind titluri precum Ichtys (r. Marek Skrobecki, 2005), câştigător al premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune la Ottawa, în 2005, sau Danny Boy (r. Marek Skrobecki, 2010), răsplătit cu premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Umbre – Scurtmetraj la TIFF 2011.

Studioul polonez organizează, anual, un important festival de film realizat în tehnici stop-motion – în Łódź, dar şi la Lugano, în Elveţia, unde compania are o filială.

La Bucureşti vor veni şi reprezentanţi ai comunităţii de animatori din Polonia, care-şi vor prezenta peliculele şi vor răspunde întrebărilor spectatorilor.

Cele două secţiuni sunt organizate cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Cea de-a şasea ediţie Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim’est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, între 3 şi 6 noiembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here