A început Astra Film Festival! Ce masterclass-uri ni se pregătesc

0
359

În această seară, de la 19.00, la Sibiu se deschide oficial cea de-a 11-a ediţie a Astra Film Festival. Un film din 2010, După Revoluţie, un documentar observaţional regizat de Laurenţiu Calciu, va fi proiectat în cadrul galei. În cele şase zile, peste 100 de documentare din 30 de ţări vor fi proiectate în festival.

Tot astăzi a debutat şi primul masterclass din program, susţinut de Cristi Puiu, despre documentarul observaţional. Ceilalţi invitaţi care vor aduce în discuţie diferitele genuri de film documentar vor fi Michael Yorke, Michael Stewart şi Adina Brădeanu.

Michael Yorke este regizor de film documentar, realizator de documentare multipremiate, produse de BBC şi profesor de regie de film documentar la University College London. Membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film. Astra Film Festival a dedicat un program portret în ediţia 2006; a condus şi numeroase ateliere de iniţiere în film documentar la Astra Film.

Michael Stewart este directorul fondator al London Open City Film Festival. Ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. Este unul dintre cei mai de seamă antropologi care îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est. Este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori, prezent în fiecare ediţie Astra Film Festival. Actualmente este profesor de antropologie culturală, iniţiator şi coordonator al modulului de film documentar la University College London.

Adina Brădeanu este critic de film si lector asociat la Universitatea Westminster, Londra, departamentul de Practica Media Contemporană. A publicat în Sight&Sound, Cineaste, Third Text, Journal of South Asian Popular Culture, 24 Frames: The Balkans, DOX (European Documentary Network). Locuieşte în Oxford, unde este consultant pentru colecţia de carte românească a bibliotecii Bodleiene, principala bibliotecă de cercetare a Universităţii Oxford.

1. DOCUMENTARUL OBSERVAŢIONAL şi filmele lui Wang Bing

Prezentator: Cristi Puiu

Filmul în focus: The West of the Tracks de Wang Bing; 2003; 554 minute; oferit pentru vizionare în trei părţi.

25 octombrie, ora 11.00, The West of the Tracks, Rust (244 min.)

26 octombrie, ora 11.00, The West of the Tracks, Remnants (178 min.)

27 octombrie, ora 11.00, The West of the Tracks, Rails (132 min.)

Bazându-se pe filmul documentar observaţional într-o formă foarte pură, practicat de documentaristul chinez Wang Bing, Cristi Puiu va puncta viziunea lui despre cinema-ul observaţional. Acest masterclass va fi o ocazie unică de vizionare maraton a unui film de referinţă. Vizionarea va fi urmată de o analiză pe film şi de o discuţie interactivă cu participanţii, în spiritul workshop-ului ţinut tot de Cristi Puiu în această primăvară, la UNATC, pe tema Cinematograful şi realitatea, unde sala a fost plină până la refuz timp de trei zile consecutive, iar discuţiile s-au încins pentru ore bune.

Discuţiile în acest masterclass se vor ţine în limba română. Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba engleză.

2. DOCUMENTARUL DE TELEVIZIUNE ŞI INDEPENDENT / ETNOGRAFIC

Prezentator: Michael Yorke

Invitaţi: David MacDougall, Liviu Tipuriţa

Data: 28 octombrie 2011

Filmele în focus:

Fish On! de Diane Perlov, Frode Storaas, Liivo Niglas; 2008; 60 min.

Upstream Battle, de Ben Kempas; 2008; 97 min.

Ambele filme prezintă situaţia dramatică şi problemele de ecologie apărute în urma construirii unui baraj pe râul Klamath din Oregon şi California, cea mai importantă zonă de creştere a somonilor în SUA. Această construcţie afectează şi viaţa indienilor care locuiesc acolo. Masterclass-ul va evidenţia diferenţele de abordare ale celor doi autori, ale celor două producţii.

Filmele vor fi proiectate în prealabil cu subtitrare în limba engleză, iar prezentarea va fi în limba engleză.

3. DOCUMENTAR ŞI WEB

Prezentator: Adina Brădeanu, Michael Stewart

Data: 29 octombrie

Filmul documentar rămâne unul dintre cele mai inovative şi, în acelasi timp, mai greu de definit genuri/moduri filmice. În prezent, un număr semnificativ de producţii documentare sunt realizate în afara structurilor industriei, documentarul independent rămânând o zonă crucială de experimentare în domeniul reprezentării filmice a realităţii şi, totodată, o sursă de inspiraţie şi de reînnoire a filmului de ficţiune pe parcursul întregii istorii a cinematografului. Ultimele decenii au permis cristalizarea unui număr impresionant de noi direcţii în documentar, fiecare dintre acestea corespunzând unor gusturi, scopuri sau formate instituţionale emergente pe diverse filiere în diverse contexte istorice şi – mai ales – tehnologice. Masterclass-ul din 29 octombrie va aduce în discuţie câteva dintre noile forme narativ-experimentale prezente astăzi în zona documentarului – în special cele născute în zonele de intersecţie ale genului cu media digitale şi cu internetul, precum web-documentarul interactiv sau documentarul “live”.

Prezentările vor fi în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here