Seri de film uruguayan, la Institutul Cervantes

0
612

cartel-cine-uruguayCinci lungmetraje de ficţiune produse ultimii 10 ani în cinematografia uruguayană vor putea fi vizionate între 26 și 30 ianuarie la Institutul Cervantes din București. Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Orientale a Uruguayului, în colaborare cu Institutul Cervantes.

Prețul unui bilet este 7 lei.  

PROGRAM 

Luni, 26 ianuarie, ora 19.00

LA CÁSCARA (Uruguay, 2007, 105 min.)(comedie neagră)

Regizor: Carlos Amglio

Sinopsis: Un creator publicitar moare brusc în timp ce lucrează la campania de lansare pe piață a unui antigripal. Pedro, un coleg de-al său, începe o cercetare complicată în speranța ca va reuși să recupereze ideea colegului decedat. 

Marți, 27 ianuarie, ora 19.00

ARTIGAS – LA REDOTA (Uruguay – Spania, 2011, 114 min.)(dramă, acțiune, istoric)

Regizor: César Charlone

Sinopsis: În 1884, faimosului pictor uruguayan Juan Manuel Blanes i se cere să facă portretul eroului José Artigas, despre al cărui chip se știu foarte puține, dintr-un desen care i se făcuse când era deja în vârstă. Așa că pictorului Blanes nu-i rămâne decât să și-l imagineze, plecând de la povestea vieții eroului. Între materialele pe care le găsește sunt și notițele unui anume Guzmán Larra, un fost spion spaniol căruia i se ordonase să îl asasineze pe Artigas, considerat de argentinieni ca fiind șeful rebel al celor care nu mai voiau sa recunoască hegemonia Buenos Aires-ului și porniseră în exod, conduși de Artigas, către o zonă aflată la gurile râului Jujuy, în nordul a ceea ce astăzi cunoaștem drept Uruguay.

Miercuri, 28 ianuarie, ora 19.00

MAL DÍA PARA PESCAR (Uruguay – Spania, 2009, 100 min.) (comedie dramatică)

Regizor: Álvaro Brechner

Sinopsis: Doi vântură-lume: Orsini, un afacerist șmecher, cinic și ingenios, care își spunea Principele, și cel pe care îl reprezenta, Jacob Van Oppen, un fost campion mondial la lupte libere, o gorilă îmbătrânită, alcoolică și de nestăpânit, călătoresc prin America Latină. Încercând să păstreze vie povestea care i-a unit, pornesc împreună într-un turneu prin diferite localități. Bizara lor călătorie în căutarea unui trecut glorios se încheie însă în momentul în care evenimentele iau o întorsătură neașteptată.

Filmul a fost distins cu premii la festivalurile de la Gijon (Spania), Latin Film Festival Chicago, și a fost proiectat în competiția Semaine de la Critique (Cannes, 2009).

Joi, 29 ianuarie, ora 19.00

EL INGENIERO (Uruguay, 2012, 97 min.) (dramă, sport, fotbal)

Regizor: Diego Arsuaga

Sinopsis: Cu 15 ani în urmă, când selecționata de fotbal a Uruguay intra pe teren în finala Cupei Americii, directorul tehnic al echipei, Inginerul Erramuspe, nu s-a mișcat din vestiar. La două zile după meci, oficialii au primit o scrisoare de demisie din motive personale. Vreme de 15 ani presa, a încercat să obțină un interviu cu Inginerul, dar fără succes. Când se părea că va lua cu el în mormânt toate secretele, un tânăr jurnalist care era copil pe vremea când Inginerul conducea echipa către cupa lumii sau a Americii, reușește în sfârșit să-l intervieveze.

Vineri, 30 ianuarie, ora 19.00

GIGANTE (Uruguay, 2009, 90 min.) (comedie, dramă)

Regizor: Adrían Biniez

Sinopsis: Jara, un bărbăt timid și singuratic în vârstă de 35 de ani, lucrează ca agent de securitate într-un supermarket din Montevideo. Treaba lui este să-și țină ochii pe camerele de supraveghere, dar pentru că programul lui este în acea parte a zilei în care clienții sunt foarte puțini, se poate concentra mai mult pe propriile preocupări: ascultatul muzicii și dezlegarea de jocuri de cuvinte încrucișate. Viața lui continuă așa până într-o zi, când o întâlnește cu privirea pe Julia, o tânără de 25 de ani care menține curățenia în magazin.

Filmul a primit Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin pentru Cel mai bun Debut și Premiul Horizontes la San Sebastian, și a fost nominalizat la Premiile Goya (2009).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here