Actriţa Ioana Flora (36 ani), cunoscută, printre altele, pentru rolurile din Marfa şi banii, Pescuit sportiv şi Periferic, a fost selectată anul acesta în programul Berlinale Talent Campus, din peste 4300 de candidaţi. Rolul secundar care i-a adus selecţia este şi cel pentru care a primit o nominalizare la Premiile Gopo – Lavinia din Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri.
350 de regizori, actori, scenarişti, producători, monteuri, directori de imagine, distribuitori sau critici trec anual prin Berlinale Talent Campus. Programul, care a sărbătorit 10 ani, este o platformă complexă de lucru intensiv pe durata a şase zile – întâlniri, ateliere de creaţie, conferinţe, vizite informale – în cadrul Festivalului de la Berlin. Ioana Flora explică pentru Filmreporter.ro de ce e utilă o trecere prin Talent Campus, ce traineri a avut şi în ce o putem vedea anul acesta.
De ce ai aplicat la acest program al Berlinalei?
Mi s-a părut important să fac parte dintr-un program internaţional care îţi poate oferi deschidere, informaţie, posibilitatea să cunoşti oameni din meserie şi care să nu fie din ţara ta. Nu am mai jucat, decât sporadic, în producţii străine, în altă limbă decât limba română, iar aici urma să am ocazia să joc în limba engleză, să cunosc profesionişti din toată lumea, de fapt să am plăcerea să-i cunosc şi să stau de vorbă cu unii dintre oamenii de a căror muncă sunt îndrăgostită: Juliette Binoche, Tony Gatlif, Jean Louis Rodrigue…
Ai recomanda acest program şi altor actori?
Cu siguranţă. Mie mi s-a părut extrem de util. Dacă aplică şi au şansa să fie selectaţi le-aş recomanda cu căldură să guste din această experienţă internaţională, care se desfăşoară în cadrul unuia dintre cele mai apreciate festivaluri de film din lume.
Orice actor are nevoie de acest tip de experienţă: de la faptul că intri în contact ceilalţi participanţi şi vorbeşti despre munca ta într-un mediu european, vezi alte experienţe, până la întâlnirile cu personalităţi importante din lumea filmului sau cu agenţi de casting… E vorba de o deschidere de care un actor are, cu siguranţă, foarte mare nevoie.
Cu cine ai lucrat? Cine te-a impresionat?
Am lucrat timp de două zile cu Jean-Louis Rodrigue, cunoscutul regizor şi profesor de actorie la UCLA, şi actorul Kristof Konrad, la tehnica actorului: Embodying the Character şi Camera Close-up Acting. Cei doi au o metodă pe care au aplicat-o lucrând cu actori acum celebri (Juliette Binoche, Meryl Streep, Leonardo di Caprio, etc). Apoi, trebuie să menţionez întâlnirea cu Tony Gatlif şi Brillante Mendosa, care au ţinut un curs denumit Picturing Actors. Ei mi s-au părut două personalităţi fascinante.
Anul trecut a fost un an bun pentru tine şi ai făcut şi câteva filme, dar şi teatru. Ce ai filmat şi mai ales unde te putem vedea live, la teatru?
Am filmat pentru cel mai recent lungmetraj al lui Adrian Sitaru, Domestic, cu Radu Potcoavă pentru scurtmetrajul Daddy roolz şi cu Andrei Kohn pentru Fotografii de familie. Toate trei premierele le aştept cu nerăbdare. Ştiu ce s-a filmat şi am o senzaţie bună legată de cum vor ieşi filmele. Iar la teatru joc în spectacolul Grădinile groazei, în regia Marianei Cămăraşan, la teatrul Odeon.
Profesorii de actorie de la Berlinale Talent Campus:
Jean Louis Rodrigue
Este acting coach la UCLA, la secţia de teatru, film şi televiziune. Printre cei pe care i-a consiliat se numără: Ian McKellen, Hilary Swank, Kirsten Dunst, Juliette Binoche, Mary McDonnell şi Leonardo DiCaprio. De-a lungul timpului, Jean Louis Rodrigue a trainuit performeri de la Royal Shakespeare Company, Steppenwolf Theatre Group, San Francisco Opera, Cirque du Soleil.
Kristof Konrad
Actor polonez de film, televiziune şi teatru, Kristof Konrad a lucrat cu regizori ca Ron Howard şi Roland Emmerich. A ţinut workshop-uri de actorie în New York, Los Angeles, Milan, Berlin, Toronto şi Vancouver şi a lucrat cu Royal Shakespeare Company şi cu numeroase ansambluri din filme, pentru a îmbunătăţi jocul actoricesc.
Tony Gatlif
Tony Gatlif este un regizor franco-algerian care face filme inspirate din tradiţia kabyle sau rromani. Filmele sale, precum Latcho Drom, Gadjo Dilo sau Exiles au primit mai multe premii în festivaluri. Cel mai recent documentar al său, Indignados, a fost prezentat anul acesta în secţiunea Panorama a Berlinalei.
Brillante Mendoza
Brillante Mendoza este regizor filipinez ale cărui filme, Tirador, Kinatay, Serbis şi Lola au câştigat premii la Cannes, Locarno şi Berlinale. Cel mai recent film al său, Captive, cu Isabelle Huppert în rol principal, a fost prezentat în competiţia de anul acesta a Berlinalei.