James Cameron, primul om care s-a aventurat singur în Groapa Marianelor

0
170

Regizorul lui Titanic şi Avatar, James Cameron, are ambiţii la fel de mari şi în afara box office-ului mondial. Acum câteva ore, a devenit primul om din istorie care a explorat de unul singur, timp de câteva ore, la bordul unui submarin, cel mai adânc loc de pe Terra – Groapa Marianelor din Oceanul Pacific.

Cineastul canadian a petrecut mai multe ore luni dimineaţă (ora locală) în apele Pacificului, de unde a adus la suprafaţă imagini filmate cu o cameră 3D şi specimene, „pentru a cunoaşte şi înţelege mai bine această zonă necunoscută a planetei”, au declarat reprezentanţii societăţii National Geographic, care coordonează expediţia Deepsea Challenge, citaţi de Mediafax.

James Cameron este „prima persoană din lume care a atins fundul oceanului, singur, în cea mai adâncă zonă din scoarţa terestră, la o adâncime record de 10.898 de metri, luni, 26 martie, la ora locală 07.52 (duminică, 25 martie, ora 22.52 GMT)”.

După o ascensiune mai rapidă decât era prevăzut, în circa 70 de minute, minisubmarinul regizorului canadian, căruia membrii expediţiei i-au spus „torpila verticală”, a reapărut la suprafaţă în jurul orei 03.00 GMT, la o distanţă de circa 500 de kilometri de insula americană Guam. Submarinul este rezultatul a opt ani de cercetări ştiinţifice, fiind capabil să reziste la presiuni uriaşe.

Groapa Marianelor ajunge la adâncimea de 11.200 de metri în punctul numit Challenger Deep, o groapă care ar putea „înghiţi” Muntele Everest (8.850 de metri). Precedentul record de scufundare oceanică datează din 23 iunie 1960, când locotenentul din marina americană Don Walsh şi oceanograful elveţian Jacques Piccard s-au scufundat la bordul batiscafului militar american Trieste  şi au atins scoarţa terestră la adâncimea de 10.916 metri. Însă aventura lor a durat doar 20 de minute.

La 57 de ani, James Cameron are deja 72 de scufundări la activ, dintre care 12 în timpul filmărilor pentru lungmetrajul Titanic. Cineastul a făcut yoga şi jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru această misiune.  Expediţia va fi prezentată într-un documentar 3D, în sălile de cinema şi pe National Geographic, şi va fi descrisă în revista omonimă.

Într-un film postat online, National Geographic a explicat traseul scufundării lui James Cameron, începând de la nivelul în care trăieşte 90% din fauna marină, apoi cel al ultimelor raze de lumină, până la zona lipsită de lumină şi locuită de forme de viaţă mai puţin cunoscute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here