Documentarul despre J.D. Salinger, plin de „secrete”

2
382
Foto: The Weinstein Company

poster-salinger-documentary

O campanie asiduă care îndeamnă publicul „să descopere misterul, dar să nu dezvăluie secretele” precede lansarea pe marile ecrane, în Statele Unite, a documentarului Salinger, în regia lui Shane Salerno. Pe 6 septembrie, filmul va ajunge în cinematografe odată cu volumul cu acelaşi nume, semnat de Salerno şi Dave Shields.

Distribuitorul filmului, The Weinstein Company, a ridicat pe vârfuri presa şi publicul promiţând lucruri nemaiauzite despre scriitorul neînţeles al Americii. „Din cauza naturii revelatorii şi confidenţiale a documentarului şi a cărţii, The Weinstein Company şi editura Simon & Schuster încurajează audienţa şi oamenii din industrie care văd filmul şi citesc cartea să ţină pentru ei secretele pe care le descoperă şi să le lase şi altora şansa de a le afla pe cont propriu”, se arată într-un comunicat publicat de presa americană.

Apelul funcţionează excelent ca instrument de marketing, dar dezvăluirile în cauză vor circula, fără îndoială, cu viteza luminii în epoca Internetului.  Presa şi criticii au semnat un act de confidenţialitate înainte de a viziona pelicula, însă pe spectatori şi pe bloggeri nimic nu-i ţine în loc.

„The New York Times”, cuprins de aceeaşi febră, a publicat recent un articol în care anunţă că Shane Salerno, care s-a documentat timp de 9 ani despre autorul lui „Din veghe în lanul de secară” (1951), are informaţii, „din două surse sigure şi separate”, că urmează cel puţin cinci alte cărţi. Salinger însuşi ar fi lăsat instrucţiuni despre volumele care ar urma să apară, iar publicarea lor va începe, se pare, din 2015. Printre ele s-ar număra o colecţie de povestiri despre familia Glass – cea din „Franny şi Zooey” – , un roman despre experienţa sa de război şi primul mariaj şi un soi de manual despre filozofia religiei Vedanta, al cărei practicant era.

Documentarul încearcă să refacă traseul lui J.D. Salinger începând din copilărie, trecând prin armată şi cel de-al doilea război mondial, care l-a marcat profund, apoi neaşteptata sa celebritate după publicarea romanului „De veghe în lanul de secară”, iubirile şi mariajele lui, retragerea (şi mai neaşteptată) din 1965, şi viaţa sa departe de ochii lumii, mai bine de patru decenii.

Această ultimă parte este şi cea mai puţin cunoscută, despre ea s-a speculat intens în timpul vieţii lui Salinger, dar şi după moartea sa, în 2010, la 91 de ani. Cel mai îmbucurător zvon, care pare a se confirma, este că Salinger a scris neîntrerupt în toţi aceşti ani.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here