„Waiting for August”, premiul pentru debut la DokuFest

0
351

WaitingForAugust_3

Emoționantul documentar al Teodorei Ana Mihai, Waiting for August, despre copiii rămași singuri acasă după emigrarea părinților, a câștigat premiul pentru Cel mai bun debut în competiția Balkan Dox, la Festivalul Internațional de Film Documentar DokuFest (Prizren, Kosovo, 16 – 24 august).

„Pentru această intimă, frumoasă și obiectivă portretizare a unei familii, și pentru călătoria plină de afecțiune prin care își poartă regizoarea spectatorii”, a fost argumentația juriului, la gala de duminică seara de la Kino Bahce, în centrul orașului Prizren.

Timp de câteva luni, Teodora Ana Mihai, stabilită în Belgia, i-a urmărit pe cei șase copii ai unei familii din Bacău încercând să se gospodărească singuri și să facă față schimbărilor delicate pe care le presupune fiecare vârstă, îndrumați de mama lor prin telefon, din Italia. Grija și dragostea fraților e extrem emoționantă, capul familiei fiind adolescentă de doar 15 ani, Georgiana, pe care camera Teodorei o urmărește discret.

Filmul înscris din partea Belgiei a câștigat, printre altele, și titlul de Cel mai bun documentar la Karlovy Vary și Marele Premiu la Doc Films, Toronto.

Premiul pentru Cel mai bun documentar din secțiunea Balkan Dox i-a revenit peliculei Evaporating Borders, regizat de Iva Radivojevic (SUA/Cipru). O mențiune specială i-a fost oferită lui Stefan Ivancic, pentru 1973 (Serbia).

Din cele 237 de documentare – lungmetraje și scurtmetraje – selectate în festival, 107 s-au aflat în competiție, în șase categorii. Câștigătorii celorlalte secțiuni sunt:

International Documentary Competition/Feature Dox: Domino Effect, de Elwira Niewiera și PiotrRosolowski (Polonia/Germania).

International Documentary Competition/Feature Dox– Mențiune specială: Endless Escape, Eternal Return, de Harutyun Khachtryan (Armenia).

International Documentary Competition/Short Dox– Emergency Calls (Hätäkutsu), de Hannes Vartiainen și Pekka Veikkolainen (Finlanda).

International Documentary Competition/Short Dox – Mențiune specială:
La Reina  (The Queen), de Manuel Abramovich (Argentina).

National Competition – Silence (Heshtje), de Bekim Guri (Kosovo).

International Shorts – Subtotal, de Gunhild Enger (Norvegia).

Green Dox: Metamorphosen, de Sebastian Mez (Germania).

Green Dox – Mențiune specială: My Name Is Salt, de Faridah Pacha (Elveția/India).

Human Rights:  Judgment In Hungary, de Eszter Hajdu (Ungaria/Germania/Portugalia).

Human Rights – Mențiune specială: The Missing Picture, de Rithy Panh (Cambodgia/Franța).

Premiul publicului: Përqafimi (The Hug), de Lulzim Guhelli (Kosovo).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here