China pregăteşte un blockbuster despre Partidul Comunist

0
382
The Founding of a Republic © 2009 Media Asia Films
The Founding of a Republic © 2009 Media Asia Films

Industria chineză de film s-a pus în mişcare cu toate angrenajele sale pentru un uriaş film de propagandă, care va marca cea de-a 90-a aniversare a Partidului Comunist, în iulie 2011. The Founding of a Party va fi un prequel la precedenta peliculă, The Founding of a Republic, lansată anul trecut cu un succes uriaş printre chinezi, potrivit „The Independent”. Cele aproximativ 50 de milioane de dolari din încasări, la un buget de 8 milioane de dolari, l-au urcat în capul listei celor mai vizionate filme din toate timpurile în China (acum se află pe locul al doilea după Aftershock, un film despre tsunami).

Cu puţină melodramă, vedete atrăgătoare şi accente de thriller, pPelicula a schimbat şi percepţia generală asupra filmelor de propagandă, de obicei plictisitoare, seci şi didactice. Ambele iniţiative fac parte din încercarea Partidului Comunist de a-şi schimba imaginea, în special în percepţia tinerilor.

Ca şi precedentul, The Founding of a Party va avea un pumn de staruri pe afiş. Tang Wei, actriţa din Lust, Caution al lui Ang Lee, aflată pe lista neagră a cenzorilor pentru scenele de sex, va avea parte de o reabilitare deplină, în rolul iubitei lui Mao Zedong tânăr. Dictatorul însuşi va fi jucat de un star care îi seamănă izbitor, actorul Liu Ye (în primul film, a fost interpretat de Guoqiang Tang) , revoluţionarul Cai E va fi dat pe mâinile lui Andy Lau, celebrul actor din seria Infernal Affairs, iar oponentul lui Mao Zedong, Chiang Kai-shek, va fi preluat de Zhang Guoli. Un rol i-ar putea fi rezervat şi regizorului John Woo.

Actorii fac muncă voluntară

Deşi bugetul planificat pentru această producţie trece de 10 milioane de dolari, nu se ştie dacă actorii vor fi plătiţi sau vor face muncă voluntară de dragul Partidului. Pentru filmul lansat anul trecut, s-a considerat că o fac din dragoste de patrie.

„Nu vrem ca oamenii să meargă să-l vadă pentru că e o aniversare, vrem pur şi simplu să facem un film bun care să vorbească despre o perioadă importantă din istoria Chinei. Am făcut foarte multe cercetări despre perioada respectivă şi despre vieţile personajelor, înainte de a începe filmările. Şi vrem să atragem publicul tânăr, pentru că este un film despre oameni tineri”, a declarat Huang Jianxin, cel care va regiza filmul alături de Han Sanping, şeful companiei de stat China Film, care controlează întreg business-ul cinematografic chinez, potrivit „The Independent”.

The Founding of a Party acoperă perioada dintre 1912 până la Revoluţia din 1949, de la prăbuşirea dinastiei Qing, trecând prin revoluţia bolşevică din Rusia şi influenţa pe care a avut-o în China. În acest moment, Partidul Comunist are 78 de milioane de membri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here