Campanie Filmreporter: Ne vedem la un film de Oscar?

15
717

INVITAŢIE LA CINEMA. În anii de glorie ai piraţilor, răbdarea e o virtute pentru care cinefilii ar trebui să obţină viaţă veşnică. Tăria de a nu degusta filmele care se află la un click distanţă de tine e o calitate care n-ar trebui subestimată. Mai ales în sezonul tentaţiei maxime: Oscarurile. Până să ajungă în cinematografe, filmele se răspândesc în milioane de calculatoare, pe ecrane meschine care le retează din detaliu şi din forţa imaginii. În cel mai recent top ten al descărcărilor de pe Internet, pe care TorrentFreak îl întocmeşte săptămânal, patru dintre filme sunt nominalizate la Oscar.

Filmreporter.ro vă propune să mai aveţi puţină răbdare. În luna februarie vi se pregătesc patru filme de Oscar în sălile din România: The King’s Speech/Discursul regelui (11 februarie), The Kids Are All Right/Copiii sunt bine-mersi (11 februarie), True Grit/Adevăratul curaj (25 februarie) şi Black Swan (25 februarie). Argumentele sunt evidente: un film înghesuit pe un ecran de computer îşi pierde din virtuţi (se pierd detalii semnificative, expresii, imagini); artiştii care l-au conceput merită răsplătiţi măcar cu un bilet de cinema (nu le-aţi da fraţilor Coen bani pentru următorul film?); mersul la cinema e o formă plăcută de socializare care ar merita revigorată.

Deci, ne vedem la un film de Oscar? Cei care ni se alătură să ne scrie pe pagina de comentarii şi ne dăm întâlnire cu toţii la cinema. Vom reveni cu detalii.

Ce spun distribuitorii români

Sezonul premiilor din industria americană ridică semnificativ încasările filmelor nominalizate la Oscar sau la Globul de Aur (vânzările de bilete pentru Discursul regelui, de exemplu, au crescut cu 76% în ultimele două zile). În Statele Unite şi în alte teritorii, nu şi în România, spun distribuitorii. Faptul că nu avem nici măcar 100 de cinematografe în toată ţara este unul dintre motive, al doilea ar fi pirateria. Curiozitatea spectatorilor funcţionează mai degrabă în detrimentul filmelor. „În ceea ce priveşte efectul nominalizărilor sau premiilor obţinute de filme asupra încasărilor, acesta depinde şi de potenţialul comercial al acestora la marele public; încasările nu sunt semnificativ mai mari în cazul fimelor nominalizate, aşa cum se întâmplă în alte teritorii, iar filmele se încadrează, de obicei, în estimările noastre. Deci, câştigul în urma nominalizărilor sau premiilor este minor, dar putem vorbi de o pierdere din cauza pirateriei, care creşte din aceste motive”, explică Mirela Matei, reprezentanta casei de distribuţie Ro Image 2000, care aduce în ţară Discursul Regelui şi Adevăratul curaj.

„Premiile obţinute ajută, dar nu influenţează rezultatele într-o măsură foarte mare”, explică şi Simona Dumitru din partea Odeon Cineplex, care va distribui în România Black Swan şi 127 Hours (acesta din urmă direct pe DVD). „Fără îndoială, avem de câştigat, dar contează foarte mult şi filmul. Este cunoscut faptul că publicul de cinema din România preferă mai mult filmele mai comerciale şi mai puţin filmele premiate. De asemenea, avem exemple de filme cu foarte multe premii câştigate, care nu au fost un succes de box office chiar dacă au fost lansate după decernarea premiilor, dar în unele cazuri Oscarurile au atras atenţia în mod pozitiv şi au ajutat destul de mult filmul în cinematograf”.

„Ca distribuitori nu putem deţine, legal, instrumente de luptă împotriva pirateriei”

Josh Brolin în "True Grit"
Josh Brolin în "True Grit"

Datele de lansare sunt uneori grăbite de sezonul Oscarurilor. „Decernarea premiilor, pentru filmele care sunt nominalizate sau au primit premii, poate influenţa data de lansare în cinematografe”, adaugă Simona Dumitru. „Filmele de studio pe care le aducem în România fac parte dintr-un line-up care este independent de potenţialul lor de a fi nominalizate, însă noi facem efortul să ne asigurăm că vor ieşi în premieră în România cât mai aproape de perioada nominalizărilor sau a festivităţilor de premiere, aşa cum e cazul, de exemplu, cu True Grit. În ceea ce priveşte filmele independente, cum e cazul lui The King’s Speech, acestea reprezintă în mai mare măsură alegerile noastre, iar criteriile pe care le aplicăm acestor filme includ calitatea filmului şi a distribuţiei sau realizatorilor”, precizează Mirela Matei.

Bătălia distribuitorilor români cu o ţară unde mersul la cinema nu e un obicei, ci un gest întâmplător, şi download-ul de conţinut ilegal de pe Internet e mai mult decât intens, e extrem de dificilă în lipsa unor măsuri articulate la nivel naţional împotriva pirateriei. „Ca distribuitori nu putem deţine, legal, instrumente de luptă împotriva pirateriei. Putem să ne protejăm doar prin programarea, pe cât posibil, în sistem „day-and-date”, adică premiera simultană cu Statele Unite, locul de provenienţă a filmelor de studio – Universal şi Paramount, în cazul nostru”, declară Mirela Matei, din partea Ro Image 2000.

Eforturile lor se leagă de cele ale marilor studiouri americane, care nu au găsit încă soluţii eficiente împotriva pirateriei. „Încercăm să ne implicăm cât putem de mult, din păcate însă nu prea avem multe pârghii pe care să le putem utiliza şi controla ca şi distribuitori locali. În schimb studiourile, care au o influenţă mai mare, depun foarte multe eforturi şi au constituit echipe şi departamente speciale care acoperă această zonă a combaterii pirateriei. Ca distribuitori locali, îi sprijinim în toate acţiunile pe care le întreprind în acest sens”, completează reprezentana Odeon Cineplex.

Ce filme ne aşteaptă:

Discursul regelui / The King’s Speech

Data premierei: 11 februarie

Filmul spune povestea regelui George al VI-lea al Marii Britanii (Colin Firth), care a urcat pe tron după abdicarea fratelui său, Edward (pentru infama doamnă Simpson). George n-a crezut niciodată că va deveni rege şi a crescut ca un introvertit bâlbâit. Însă la noul lui job ezitarea nu este permisă, aşa că George încearcă să se vindece cu ajutorul logopedului cu metode neconvenţionale jucat de Geoffrey Rush. În film mai apare şi Helena Bonham Carter, în rolul soţiei regelui. Distribuit de Ro Image

12 nominalizări la Oscar

1 Glob de Aur câştigat

Copiii sunt bine-mersi/The Kids Are All Right

Data premierei: 11 februarie

Prezentat la Festivalul de la Sundance încă de anul trecut, filmul Lisei Cholodenko a fost considerat instantaneu un candidat puternic la Oscarurile pentru interpretare. The Kids Are All Right este povestea unui cuplu de lesbiene jucate de Annette Benning şi Julianne Moore, care au doi copii adolescenţi (Mia Wasikowska din Alice în Ţara Minunilor şi Josh Hutcherson) concepuţi prin fertilizare in vitro. Viaţa familiei se complică atunci când copiii îşi caută tatăl biologic (Mark Ruffalo, şi el nominalizat la Oscar pentru rol). Distribuit de Independenţa Film

4 nominalizări la Oscar

2 Globuri de Aur câştigate

Adevăratul curaj /True Grit

Data premierei: 25 februarie

După câştigarea Oscarului de anul trecut, Jeff Bridges revine cu un film al fraţilor Coen (colaborarea dintre cele două părţi s-a dovedit fertilă la The Big Lebowski), adaptarea unui roman al lui Charles Portis. Potrivit regizorilor, filmul a avut ca sursă doar romanul şi nu este remakeul peliculei cu acelaşi nume din 1969 pentru care John Wayne a cucerit singurul său Oscar din carieră – au avut ca sursă doar romanul. În acest western, Bridges este Rooster Cogburn, un şerif federal căruia-i lipseşte un ochi. O copilă jucată de senzaţionala debutantă Haillee Steinfeld (14 ani) îi cere ajutorul pentru uciderea criminalilor tatălui său, printre care şi Tom Chaney (Josh Brolin). În poveste mai intră un alt şerif federal, LaBoeuf (Matt Damon). Distribuit de Ro Image 2000

10 nominalizări la Oscar

Lebăda neagră/Black Swan

Data premierei: 25 februarie

Filmul lui Darren Aronofsky e drama unei balerine care se luptă cu propriile obsesii şi cu sexualitatea sa reprimată până în punctul în care, nici pentru ea, nici pentru spectator, nu mai e sigur ce e realitate şi ce imaginaţie. Perfectă pentru rolul Lebedei Albe, Nina (Natalie Portman) nu-i poate juca însă reversul, partea întunecată şi senzală pe care coregraful ei (Vincent Cassel) încearcă să o scoată la suprafaţă. Distribuit de Odeon Cineplex

5 nominalizări la Oscar

1 Glob de Aur câştigat

Autori: Florentina Ciuverca şi Ruxandra Grecu

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here