Angry Ukrainians, o seară LGBT și nume mari la NexT

1
398

PIE_still

Festivalul Internațional de Film NexT (3 -7 aprilie) anunță alte trei programe noi pentru ediția de anul acesta:  Angry Ukrainians, o selecție de 7 scurtmetraje care reflectă starea societății ucrainene din ultimii ani și conturează motivele din spatele protestelor violente recente, Arthouse Shorts, care reunește 5 filme scurte regizate de nume mari, și LGBT.

Duminică, pe 6 aprilie, de la ora 21.00, în Club Control, va fi proiectat Little Gay Boy, de Antony Hickling, în programul special LGBT. Filmul în trei părți urmărește experiențele sexuale ale unui adolescent aflat în căutarea propriei identități. Regizorul Antony Hickling va fi prezent la proiecție și va discuta cu publicul.

Potrivit organizatorilor, Angry Ukrainians aduce la București o selecție din seria „Assholes. Arabesques”, creată de valul „Ucrainenilor furioşi“, apărut în mijlocul crizei economice din 2009, când mai mulți cineaști şi-au unit resursele pentru un almanah de scurtmetraje cu buget redus. Personajul principal al culegerii este „nesimțitul” /„tâmpitul“, ca simbol al succesului şi al stilului de viaţă din azi. Un fenomen social disecat de regizori este emigrarea: „De ce vor ucrainenii să evadeze din ţara lor? De ce se simt ca nişte străini acasă?”.

În Plăcinta, toată lumea se cunoaște cu toată lumea într-un orășel de provincie – bătrânele, adolescenţii, poliţia, mafia locală…; un bătrân rămas singur, după ce copiii i-au plecat în străinătate, decide să facă pe Dumnezeu în Îngerul morţii; din cauza zelului unui muncitor, o femeie nu mai apucă să-și incinereze soțul decedat – e intriga din Fără OMG.

Filmele pot fi văzute duminică, 6 aprilie, la Cinema Elvira Popescu și J’ai Bistrot, de la 18.00, respectiv 21.00. Julia Sinkevych, producătoare executivă a Festivalului de la Odessa și membră a juriului NexT, va sta de vorbă cu spectatorii după proiecția de la Elvira Popescu.

Arthouse Shorts demonstrează că scurtmetrajul nu este un gen minor sau un fel de ciornă pentru realizatorii care se pregătesc să debuteze în lungmetraj”, argumentează co-selecționerii Irina Trocan și Andrei Rus. Filmele sunt semnate de nume consacrate, iar programul Arthouse Shorts a fost creat special pentru ei: numele lor sunt prea sonore ca să mai apară pe lista concurenților din competiție, dar filmele lor sunt prea bune ca să lipsească.

În program intră Redemption, de Miguel Gomes, A Running Jump al lui Mike Leigh, Walker, de Tsai Ming-Liang, Swimmer, în regia lui Lynne Ramsey și Cactus River, de Apichatpong Weerasethakul. Filmele pot fi vizionate pe 6 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu.

Programul integral poate fi consultat aici: http://www.nextfilmfestival.ro/program/

Abonamentele şi biletele pot fi cumpărate deja, în avans, de pe www.eventbook.ro și de la Librăria Engleză Anthony Frost. Din 3 aprilie, vor fi puse în vânzare și la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPRO (4 aprilie, pentru Oscars Night). Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Spot programe speciale NexT 2014:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here