Cinepolitica se deschide cu „Diplomație”

0
357

Diplomatie

Cel mai nou film al renumitului regizor german Volker Schlöndorff, Diplomatie/ Diplomație, va fi proiectat în premieră la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica marți, 8 aprilie, de la ora 20.00, la Cinema Studio. Filmul a avut premiera mondială la Berlinală, anul acesta. 

Diplomație pune față în față doi actori de excepție, în rolurile a două figuri politice care au schimbat cursul istoriei, în timpul celui de-al doilea război mondial. În noaptea dinspre 24 spre 25 august 1944, generalul nazist Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) se pregătește să dinamiteze Parisul, la ordinul lui Hitler, înainte ca armata să părăsească orașul. Consulul suedez Raoul Nordling (André Dussollier), apărut de nicăieri în hotelul de lux cu uși ascunse, încearcă să-l convingă de absurditatea gestului. 

„Filmul e plin de un suspans psihologic veritabil, remarcabil gestionat de Volker Schlöndorff. El pune față în față, cu o rară intensitate, doi oameni care jonglează continuu într-un limbaj diplomatic, dar niciodată derutant sau plictisitor”, scria „Le Parisien”, după premiera de la Berlin.

Alături de Werner Herzog și Wim Wenders, Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes (premiu pe care l-a împărțit cu Apocalypse Now, al lui Francis Ford Coppola) și Oscarul pentru film străin.

În închidere, pe 13 aprilie, tot la Cinema Studio, va fi proiectată o superproducție regizată de Feng Xiaogang – supranumit „Spielberg al Chinei”, autor al unor blockbustere ca Aftershock – și propusă de China la Oscarurile de anul acesta, Back to 1942/ Înapoi în 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

Superproducția istorică reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime. Uriașa producție, realizată cu resurse umane și tehnice impresionante, a fost lider de box office în weekend-ul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 și 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here