Povestea carismaticului escroc italian Charles Ponzi, care a înşelat peste 40.000 de americani, în anii 20, cu o schemă piramidală copiată mai târziu de fondatorii FNI şi Caritas, va fi subiectul unui film regizat, cel mai probabil, de Milos Forman. Potrivit „Variety”, scenaristul Christopher Weekes (Muppet Man) lucrează deja la adaptarea cărţii biografice Ponzi’s Scheme: The True Story of a Financial Legend, semnată de Mitchell Zuckoff şi publicată în 2006.
În mai puţin de opt luni, în 1920, Charles Ponzi a pus în buzunarul propriu economiile a peste 40.000 de americani din Boston, printr-o companie care cumpăra şi vindea un tip de cupon şi promitea un profit de 50% în 45 de zile. Primii investitori şi-au triplat veniturile – la fel ca în cazul FNI sau Caritas – lucru care a declanşat o adevărată isterie printre locuitorii din oraş. Fiind prima escrocherie de asemenea amploare consemnată în istoria modernă, schema a primit numele autorului ei, Ponzi, deşi nici el n-a fost chiar original şi s-ar fi inspirat din . Născut în Lugo, Italia şi emigrat în Statele Unite, Charles Ponzi era un personaj extrem de carismatic – după cum l-au descris cei care l-au cunoscut – care a luat bani inclusiv de la poliţişti şi politicieni – peste 170 de milioane de dolari, o sumă uriaşă la acea vreme.
Jocul piramidal s-a prăbuşit rapid, iar Ponzi a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, din care a executat doar trei şi a plătit cauţiune. După ce a ieşit din închisoare, a încercat aceeaşi schemă în Jacksonville, Florida, lansând o firmă care vindea terenuri promiţând un profit de 200% în doar 60 de zile. Parcelele erau de fapt sub apă. Prins şi judecat, a fost condamnat din nou la un an de închisoare, însă a scăpat plătind cauţiunea. În Massachussets a fost arestat din nou şi închis pentru încă şapte ani. După ce a încercat aceeaşi manevră, fără succes, în Italia, a murit sărac şi singur în 1948, în Brazilia, unde lucra ca translator.
Schema lui a fost însă preluată şi multiplicată în diverse ţări, inclusiv în România, cea mai recentă ţeapă de amploare fiind jocul piramidal al lui Bernie Madoff, care a înghiţit 65 de miliarde de dolari.