Deşi criticat pentru speculaţiile forţate, filmul 2016: Obama’s America câştigă popularitate printre americani, cu un debut în cinematografe care îl plasează în topul celor mai vizionate documentare ale anului.
În primul weekend, producţia regizată de conservatorii Dinesh D’Souza şi John Sullivan a strâns 9,2 milioane de dolari, urcând pe locul întâi în ierarhia pe 2012 a documentarelor şi pe poziţia a şasea în topul documentarelor politice din toate timpurile.
Pornind de la trecutul preşedintelui Barack Obama şi speculând pe seama contactelor sale şi a prieteniilor legate înainte de a guverna Statele Unite, „2016: Obama’s America” îi prevesteşte un viitor sumbru Americii – în cazul în care acesta va fi reales – folosindu-se de marota socialismului (un grup anti-Obama a „denunţat” recent elitele cu vederi stângiste de la Hollywood).
Criticul Stephen Farber, de la „The Hollywood Reporter”, consideră că filmul e echilibrat când vorbeşte despre viaţa personală a preşedintelui, dar „deraiază” serios atunci când speculează, punându-i în cârcă „o agendă sinistră”. Printre altele, instaurarea unui stat socialist şi subminarea Israelului, aceasta din urmă având ca argument faptul că Obama a urmat cândva un curs cu un profesor pro-palestinian la Columbia University.
Sarcastic, criticul „Washington Post” Michael O’Sullivan scrie că filmul e un „«infomercial» abil”. „Viziunea unilaterală a lui D’Souza exploatează spaime de ultimă speţă, declarând fără nici o urmă de incertitudine că, dacă preşedintele va fi reales, lumea va fi traversată în următorii patru ani de norii întunecaţi ai colapsului economic, al celui de-al treilea război mondial (graţie renunţării la superioritatea nucleară) şi ai unui terifiant nou inamic, Statele Unite ale Islamului, în Orientul Mijlociu. Aceste aserţiuni sunt însoţite chiar de imagini cu nori întunecaţi şi muzică de filme horror”.
2016: Obama’s America nu conţine, de altfel, interviuri cu suporterii preşedintelui. Singurul personaj din apropierea sa intervievat de regizori este fratele său vitreg, George Obama, care trăieşte în Kenya.