„Brick in the Wall” a răzbit la Aristoteles

1
504
Brick in the Wall_Making of
Brick in the Wall_Making of

Filmul Brick in the Wall a câștigat Premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a opta ediție a atelierului Aristoteles Workshop (AW), produs  de actorul Dan Nuțu și desfășurat în satul Vama, din județul Suceava, între 22 august și 22 septembrie.

Este povestea unei femei care încearcă să ducă o viață normală, în umbra visului neterminat al soțului său: o casă a cărei construcție a început acum 30 de ani și nu se știe când sau dacă va fi terminată vreodată. Brick in the Wall a fost realizat de Grzegorz Brzozowski (regizor, Polonia), alături de Ioana Țurcan (imagine) și Iulia Matei (montaj).

Din juriu au făcut parte Véronique Rabuteau (coordonatoarea programelor de documentar Unité Découverte et Connaissance al televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecționer al festivalului Visions du Réel, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick (Split Screen, din Marea Britanie) și de regizorul Cristi Puiu.

Timp de o lună, sub instruirea unor traineri, tinerii sunt provocați să găsească un subiect și să realizeze un documentar într-un loc care le e complet străin, pe echipe.

Celelalte povești Aristoteles 2013: 

Documentarul Nicu este povestea unuia dintre cei mai importanți membri ai clubului de fotbal F.C. Bradul Vama, domnul Nicu nu se poate implica total în pregătirea stadionului pentru meciul de duminică, pentru că a pierdut cheile de la căminul cultural. Regia îi aparține lui Cristi Iftime, montajul – Alexandrei Roată, iar imaginea a fost realizată de Andrei Toth.

Mohamed Tomescu urmărește un tânăr passionat de muzică și care încearcă să-și răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorțați. Mohamed vrea să își schimbe numele și să uite de Siria, dar nu știe cum să-i spună asta tatălui său.

Documentarul a fost realizat de Olesya Bortnyak (regizor, Ucraina), Norbert Fodor (imaginea) și Răzvan Ilinca (montajul).

„De mai bine de doi ani, conflicul din Siria continuă să crească în intensitate”, povestește Olesya. „Dorința lui Mohamed, un băiat sirian care trăiește în satul Vama, de a-și schimba numele va face ca relația, deja rece, pe care o are cu tatăl său, de origine siriană, să devină și mai fragilă.”

Cel de-al patrulea film realizat în numai patru săptămâni la Aristoteles Workshop, Vama, Texas, decupează o zi din viața unui cuplu de pensionari americani, retras din tumultul unui oraș texan în satul bucovinean Vama.

„Imediat după ce i-am cunoscut, cei doi texani ne-au cucerit prin exuberanță și prin modul în care viața lor de cuplu se desfășoară într-un loc în care timpul are parcă alt ritm”, spune regizoarea Anca Păunescu.

Alături de Anca Păunescu, din echipa filmului au făcut parte Cristina Haneș (imaginea) și Andrej Farba (montajul).

„În orice alt context, dacă ai cere unui realizator de film să facă un documentar în cinci săptămâni, pornind de la zero, ar râde de tine. Cred că în cazul Aristoteles Workshop contează mult și atmosfera: participanții mănâncă, dorm și lucrează sub același acoperiș, departe de casă, iar asta îi face să fie foarte motivați și să se concentreze doar pe filmul lor și pe modul în care îl pot face mai bun, fără să fie distrași de lumea de afară. Tinerii aceștia sunt la capătul unui adevărat «cantonament» de film”, explică regizoarea/tutorul Tania Rakhmanova, invitată la Aristoteles Workshop pentru al doilea an.

***

Aristoteles Workshop este un atelier internațional de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar.

În acest an studenţii au fost ghidați de Jeroen Berkvens, Rafi Pitts, John Appel și Tania Rakhmanova.

În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Național al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film și 3) să fie promovaţi ca cineaști.

Pe parcusul celor șapte ediţii precedente, trainingul a fost susținut de nume importante din industrie:

– celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),

– Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),

– John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)

– Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)

– Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),

– Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),

– Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),

– Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare),

– documentariștii olandezi John Appel și Jeroun Berkvens,

– Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),

– Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),

– Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),

– Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.

– Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here