Colajele lui Ion B., pe biroul lui Nicolae Ceauşescu

0
716

Colajele lui Ion B., pe biroul lui Nicolae CeauşescuÎn deschiderea premierei de gală a filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, mâine, de la ora 18.00, la Sala Palatului, artistul Ion Bârlădeanu îşi va expune colajele cu dictatorul român.

În jur de 20 de lucrări ironice şi subversive despre Epoca de Aur vor fi expuse în holul Sălii Palatului, chiar pe biroul din cabinetul pe care Nicolae Ceauşescu îl deţinea în incinta clădirii. Ion Bârlădeanu îşi va prezenta personal lucrările; o parte dintre ele fac parte din expoziţia Realpolitik, vernisată în 2008 la Galeria H’Art.

Artistul a selectat timp de mai bine de 30 de ani imagini din reviste şi a realizat o serie de colaje unice, creând o lume imaginară proto-pop simultană cu mişcarea din Occident, însă fără să aibă ştiinţă de ea. În această lume, Ceauşescu ocupă un loc aparte.

Toţi membrii parlamentului actual, precum şi cei trei preşedinţi ai României postdecembriste, au fost invitaţi la proiecţia-eveniment a filmului lui Andrei Ujică, de la Sala Palatului. Politicienii sunt aşteptaţi la premiera celui dintâi film despre dictatorul român de după 1989, care demonstrează cum imaginile de propagandă se pot transforma în cea mai acerbă critică la adresa regimului comunist. Proiecţia are loc într-un loc simbolic pentru Republica Socialistă România – Sala Palatului, cea în care Nicolae Ceauşescu îşi susţinea congresele, în aplauzele şi ovaţiile membrilor Partidului Comunist.

Proiecţia de la Sala Palatului este subtitrată în limba engleză; între 29 octombrie şi 4 noiembrie, filmul poate fi vizionat cu subtitrare în engleză şi la Cinema Studio din Capitală.

Intrarea este deschisă publicului. Elevii şi studenţii au acces gratuit la proiecţie, în limita locurilor disponibile, pe baza carnetelor de elev, respectiv student. Biletele costă 5 lei şi pot fi cumpărate de la Sala Palatului şi din reţeaua biletoo.ro (Librăria Eminescu, Magazinul Victoria – Midola Music, Muzica Store, Palatul Naţional al Copiilor).

Pe lângă biletele obişnuite, românii care mai păstrează în colecţiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunistă le pot folosi pentru a intra la premiera de gală a filmului regizat de Andrei Ujică. Bancnotele vechi rămân în posesia spectatorilor, după ce au fost prezentate la intrare.

Din 29 octombrie, filmul va fi proiectat în Bucureşti la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. În ţară, va fi proiectat la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here