Masterclass cu Cristi Puiu şi „Păcătoasa Teodora”, la Astra Film Festival

0
586
Masterclass Cristi Puiu ©Sebastian Marcovici
Masterclass Cristi Puiu ©Sebastian Marcovici

Cea de-a 11 ediţie a Astra Film Festival (25-30 octombrie) a ajuns în a treia zi. Cel mai longeviv şi mai important festival românesc dedicat filmului documentar continuă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, până duminică, cu 100 de producţii notabile din toată lumea (incluse în patru competiţii şi mai multe secţiuni paralele) – se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Seria de masterclass-uri din cadrul AFF 2011, sugestiv intitulată „Profesia de documentarist”, s-a deschis cu regizorul Cristi Puiu, pasionat de filmul documentar observaţional. Pe parcursul a trei zile, cunoscutul cineast român le-a prezentat studenţilor participanţi la masterclass-ul său lungmetrajul chinezului Wang Bing, West of Tracks – câştigător, printre altele, al trofeului Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Marseille (2003).

Cele trei părţi ale filmului – Rust, Remnants şi Rails – au fost intercalate de discuţii aprinse între Cristi Puiu şi publicul participant. Principalele problematici ridicate de film au fost legate de montajul absolut particular al acestuia, de durata ca personaj în sine în cinema-ul direct, precum şi de distincţiile dintre documentarul de tip jurnalist, cel narativ şi cel care ar putea să eludeze orice delimitare între genuri. Filmul, considerat, de către celebra publicaţie franceză „Cahiers du Cinéma”, „deschizătorul unei noi ere a cinematografului”, a umplut Sala Studio a Casei de Cultură din Sibiu în fiecare dintre cele trei zile ale masterclass-ului.

Vineri, 28 octombrie, începând cu orele 11:00, în aceeaşi Sală Studio, va începe al doilea masterclass organizat în cadrul AFF 2011 – „Documentarul independent/antropologic şi documentarul de televiziune”, susţinut de către cineastul şi profesorul Michael Yorke şi având un invitat prestigios, regizorul David MacDougall. De la orele 17:00 va fi proiectat filmul Comerţul sexual cu copii (The Child Sex Trade), realizat de Liviu Tipurita, pentru popularul program Cutting Edge al postului TV britanic Channel 4. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere asupra documentarului de investigaţie şi de televiziune, la care vor participa mai mulţi experţi în domeniu.

Dintre producţiile româneşti şi/sau cu subiecte româneşti, incluse în competiţia naţională, mâine (vineri, 28 octombrie), începând cu orele 17:00, la Sala John Marshall a Casei de Cultură va avea loc premiera naţională (într-o versiune remontată) a documentarului Pe drumuri neumblate (Off the Beaten Track, coproducţie România-Irlanda) de regizorul Dieter Auner, premiat la AFF 2006. Filmul, care a circulat deja prin mai multe festivaluri importante, urmăreşte un an din viaţa unei familii de ciobani din nordul Transilvaniei.

Şi tot mâine, dar de la orele 19:00, în aceeaşi sală va avea premiera mondială documentarul Păcătoasa Teodora (coproducţie franco-română), semnat de regizoarea Anca Hirte. Filmul este povestea unei frumoase măicuţe, una dintre femeile care au renunţat la viaţa pământească, cu toate capcanele ei, în favoarea căsătoriei cu Dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here