Ioan Cărmăzan revine cu „Oul de cuc”, o adaptare după Ojog-Braşoveanu

1
1128

UPDATE: Deşi producătorii marketizează filmul ca fiind o adaptare după un roman de Rodica Ojog-Braşoveanu, „Fuga” este de fapt singura carte semnată de soţul ei, Cosma Braşoveanu. Fiind unicul său volum, gurile rele au speculat la acea vreme că a fost scris tot de ea. Reluăm ştirea în forma corectă.

Din 3 decembrie, seria de premiere româneşti ale toamnei se încheie cu Oul de cuc, un film de Ioan Cărmăzan (Ţapinarii, Raport despre starea naţiunii, Margo). După cum anunţă casa de producţie Filmex Film, este un film poliţist cu un scenariu adaptat de Titi Popescu după romanul „Fuga” de Cosma Braşoveanu. Personajele principale sunt doi condamnaţi evadaţi din închisoare care încearcă să scape de urmăritori, interpretaţi de Andi Vasluianu şi Bogdan Dumitrache.

Acesta din urmă, mai puţin cunoscut, face un excelent rol în serialul HBO In derivă (din 6 decembrie) şi s-a făcut remarcat în Portretul luptătorului la tinereţe. Având în vedere precedentele eşecuri de public şi de critică ale lui Cărmăzan – O secundă de viaţă sau Margo – e interesant de văzut ce i-a reuşit regizorului având la dispoziţie doi actori de calibrul lor.

În alte roluri vor apărea Rudy Rosenfeld, George Alexandru, Marilena Chelaru sau Gabriel Spahiu.

Spicuim din prezentarea filmului: „Două destine, parcă împotriva voinţei lor, sunt puse în situaţia de a traversa toată ţara, unul alături de celălalt, în dorinţa nebună de a nu fi prinşi de organele legii. Doi paria, doi evadaţi, ca două cremene încărcate de energie, caută să se strecoare spre o libertate ce nu poate fi reală. Vasile Dragu, profesor pe care viaţa l-a încercat cu o nenorocire nemeritată – dublă crimă şi o condamnare pe măsură, pe de o parte, şi, Mitu Suveică, un notoriu criminal trecut prin toate probele mizeriei şi decăderii umane, prin toate spaimele şi urâţeniile unei vieţi nenorocite, pe de altă parte. Vor încerca – aproape tot filmul – să scape de urmăritori. Vor fugi, se vor ascunde, se vor furişa – totul într-un ritm ameţitor, în speranţa că şi pentru ei Dumnezeu a lăsat o dâră de lumină, o speranţă neticăloşită”.

Producţia de 98 de minute fost filmată anul trecut, la Bucureşti, Căciulaţi sau Comarnic şi are un buget de aproape 800.000 de euro, din care circa 350.000 au fost primiţi de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Pelicula a intrat în producţie iniţial cu titlul Hanţa.

Din 3 decembrie, va rula la Scala, Cinema City Cotroceni, Cityplex şi Odeon din Cluj.

1 COMENTARIU

  1. O nereușită cât casa, această adaptare a unei scrieri cu adevărat de cinci stele a lui Cosma Brașoveanu. Trist…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here