Campionii din box office-ul mondial: filmele cu cele mai mari încasări în 2010

0
394

Cinci animaţii (dacă bifăm în această categorie şi Alice în Ţara Minunilor, un hibrid de animaţie şi live-action) în topul 10 al filmelor care au adunat cei mai mulţi bani în 2010 nu poate fi o întâmplare: fie copiii au preluat frâiele planetei, fie nevoia de fantezie a crescut direct proporţional cu criza economică. O a treia explicaţie ar fi 3D-ul, mai mult de jumătate dintre campionii din 2010 având şi o variantă stereoscopică.

Anul e dominat de cel de-al treilea episod din franciza Pixar, Toy Story 3, care a strâns 1,1 miliarde de dolari pe plan mondial, potrivit „The Hollywood Reporter”. Deşi a fost lansat la zece ani de la precedentul, filmul a făcut turul cinematografelor însoţit de notorietatea şi premiile obţinute de primele două producţii. Clasamentul se referă doar la filmele lansate după 1 ianuarie 2010, Avatar fiind luat în considerare pe 2009, deşi a făcut cei mai mulţi bani în 2010.

Tim Burton a avut priză la public cu Alice în Ţara Minunilor, o adaptare atât de aşteptată – deşi nici pe departe atât de reuşită – încât a adus în contul Disney aproximativ un miliard de dolari. În România, filmul s-ar situa pe primul loc după numărul de spectatori (peste 200 000) dacă am ignora Avatarul, care a avut de patru ori mai mulţi.

Labirintul lui Christopher Nolan, Inception, a fost prizat de milioane de spectatori, care au plătit bilete în valoare de 825 de milioane de dolari. Cu toate că a avut doar câteva săptămâni la dispoziţie, Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I (lansat în noiembrie) a venit puternic din urmă şi contabilizează deja 824,1 milioane de dolari.

O altă animaţie – şi o altă franciză – vine pe locul cinci. Finalul lui Shrek a numărat la finalul anului 693,5 milioane de dolari.

Top 10 box office

  1. Toy Story 3 – 1,1 miliarde de dolari
  2. Alice în Ţara Minunilor – 1 miliard de dolari
  3. Inception – 825, 4 milioane de dolari
  4. Harry Potter şi Talismanele Morţii – 824,1 milioane
  5. Shrek: Forever After – 739,8 milioane
  6. Saga Amurg: Eclipsa – 693,5 milioane
  7. Iron Man2 – 585, 2 milioane
  8. Despicable Me – 539, 9 milioane
  9. How To Train Your Dragon – 494,9 milioane
  10. Clash of the Titans – 493, 2 milioane

TOP: „Avatar”, cel mai vizionat film în România, în ultimul deceniu

Cum stau filmele româneşti în box office: „Fluierul” deţine supremaţia

Cele mai bune filme ale anului 2010. Topurile criticilor români

Cinci animaţii în topul 10 al filmelor care au adunat cei mai mulţi bani în 2010 nu poate fi o întâmplare: fie copiii au preluat frâiele planetei, fie criza economică a crescut nevoia de fantezie. O a treia explicaţie ar fi 3D-ul, mai mult de jumătate dintre campionii din 2010 având şi o variantă stereoscopică. 2010 e dominat de al treilea episod din franciza Pixar, Toy Story 3, care a strâns 1,1 miliarde de dolari pe plan mondial. Deşi a fost lansat la zece ani de la precedentul, filmul a făcut turul cinematografelor însoţit de notorietatea şi premiile obţinute de primele două producţii. Tim Burton a avut priză la public cu Alice în Ţara Minunilor, o adaptare atât de aşteptată – deşi nici pe departe atât de reuşită – încât a adus în contul Disney aproximativ un miliard de dolari.

Labirintul lui Christopher Nolan a fost prizat de milioane de spectatori, care au plătit bilete în valoare de 825 de milioane de dolari. Cu toate că a avut doar câteva săptămâni la dispoziţie, Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I (lansat în noiembrie) a venit puternic din urmă şi contabilizează deja 824,1 milioane de dolari.

O altă animaţie – şi o altă franciză – vine pe locul cinci. Finalul lui Shrek a numărat la finalul anului 693,5 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here