Revoluţia din Egipt, în atenţia Cannes-ului

0
341

Egiptul va fi prima ţară invitată de onoare a Festivalului de la Cannes (11 – 22 mai), o tradiţie care începe anul acesta cu o alegere mai degrabă politică decât cinematografică.

Cu acest prilej, pe 18 mai va fi proiectat 18 Days, o colecţie de scurtmetraje realizate de zece cineaşti care au filmat în Egipt în timpul şi în săptămânile de după revoltele împotriva regimului lui Hosni Mubarak. Va fi o compilaţie de mărturii filmate sau povestite ori imaginate de cineaşti, printre care figurează şi Sherif Arafa, Yousry Nasrallah sau Marwan Hamed. 20 de actori şi şase scenarişti sunt implicaţi în proiect.

Tot în onoarea Egiptului vor fi proiectate şi filmele The Postman (1968), de Hussein Kamal – în secţiunea Cannes Classics – şi producţia recentă Le Cri d’une fourmi, regizată de Sameh Abdel Aziz. În aceeaşi zi, 18 mai, este programat şi un concert al muzicienilor egipteni West Al Bala.

Despre revoluţie, de data aceasta din Tunisia, va vorbi şi un alt documentar, Plus jamais peur, semnat de Mourad Ben Cheikh.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here