Adulţii spun lucruri trăznite – „A Night too Young”, de Olmo Omerzu

0
461

Şi mai ales fac lucruri trăznite. Primul lungmetraj al lui Olmo Omerzu are puţin peste o oră, dar e o oră plină de tensiune, excelent scrisă şi filmată. Oricine îşi aminteşte cum în copilărie veneau momente când trebuia să evacuezi zona pentru că oamenii mari aveau ceva treburi de oameni mari de discutat, dar ce se întâmplă când copiii nu numai că sunt lăsaţi să stea, dar şi participă la tot ce se întâmplă în jurul lor?

Dacă oamenii mari mai sunt şi creaturi pline de gărgăuni morali, secate de bune intenţii şi prinse într-o bătălie a orgoliilor şi dorinţelor, rezultatul e un film amărui despre jocuri de-a puterea şi pierderea inocenţei: A Night too Young/Prílis mladá noc, în competiţia Finále, Festivalul Filmului Ceh de la Plzeň.

Un cuplu şi un prieten de-al lor se pregătesc pentru petrecerea de Revelion. Printr-o serie de viraje subtile ale sorţii, doi băieţi de 12 ani ajung să petreacă noaptea în apartamentul lor. Se adaugă o sticlă de vodcă, un poliţist care se întâmplă să patruleze prin zonă în noaptea cu pricina şi un car de insecurităţi şi complicaţii interumane, se fierbe la foc mic şi se serveşte cu sufletul la gură.

Regia lui Omerzu e de o eficienţă tulburătoare: şase oameni într-un apartament, nici un fel de efecte speciale sau muzică non-diegetică, şi în numai o oră reuşeşte să spună mai multe decât alţii în trei.

A Night too Young e o colecţie de încrengături psihologice care reuşeşte să definească foarte clar nu numai fiecare personaj, dar şi relaţiile dintre ele. Cu doi copii prinşi la mijloc, Omerzu pune gaz pe focul problemelor dintre cei trei, dar şi face din ei o oglindă în care să le vedem, totul pe teritoriul nebulos al curiozităţii pre-pubere pentru lumea adulţilor.

Cu aşa un context, te-ai aştepta la destrăbălări pedofilice, dar Omerzu are planuri mult mai înalte. Nu întâmplător într-una una din scenele-cheie de la început adulţii trimit copii să le cumpere băutură (chestie care de obicei se întâmplă invers): cât de adulţi sunt oamenii mari de fapt? Cam despre asta este vorba.

*Corespondenţă realizată cu sprijinul Centrului Ceh Bucureşti*

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here