Radu Gabrea îşi prezintă filmele din „perioada germană”

0
443

Un bărbat ca Eva, Nu te teme, Iacob! şi Absurditatea iubirii sunt trei dintre filmele care vor fi proiectate la Noul Cinematograf al Regizorului Român, între 1 şi 3 iulie, într-o retrospectivă a „perioadei germane” a regizorului Radu Gabrea. Cineastul a emigrat în Germania în anii 70, după ce realizase aici trei filme, dintre care unul, Dincolo de nisipuri, selecţionat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes.

Un bărbat ca Eva (1983) e un film dedicat regizorului Rainer Werner Fassbinder despre o echipă care filmează într-o casă părăsită o adaptare după „Dama cu camelii”. Regizorul se îndrăgosteşte, pe parcursul filmărilor, de actorul care joacă rolul principal. La vremea respectivă, pelicula a primit cronici entuziaste.

Nu te teme, Jacob! (1981) este o adaptare a nuvelei „O făclie de Paşti” de I.L. Caragiale, în care apare şi Dan Nuţu. Personajele sunt un cuplu de evrei, Lejba Sibal şi soţia sa însărcinată, care închiriază un han. Ameninţat cu moartea de către fostul său servitor George, bărbatul se teme pentru el, pentru soţia sa şi pentru copilul lor nenăscut. Întărâtaţi de George, sătenii iau cu asalt casa lui Lejba, iar acesta îşi aşteaptă călăul

Rosenemil (1993) are la bază romanul lui Georg Hermann, iar acţiunea se desfăşoară în Berlinul sfârşitului de secol XIX. Protagonistul filmului, Emil (jucat de Werner Stocker), îşi câştigă traiul vânzând romane de dragoste pe stradă. Într-o zi întâlneşte două femei atrăgătoare, amândouă practicând „cea mai veche meserie din lume”, dar în cercuri sociale foarte diferite. Cea mai tânără dintre ele, Lissy (Dana Vávrová), este cântăreaţă într-o sală de dans sărăcăcioasă, iar eleganta şi sofisticata Bertha (Dominique Sanda), e o „doamnă de companie” de clasă. Emil îi frânge inima lui Lissy, devenind jucăria preferată a celeilalte.

Călătorie la întâmplare şi Absurditatea iubirii sunt două filme realizate pentru postul german ZDF. Primul a fost lansat în 1991 şi are în centru un cuplu tânăr de profesori din Koeln care, după ce unul dintre ei a rămas şomer, nu-şi mai poate permite să-şi facă concediul în Ardeche, în Sudul Franţei, aşa cum şi-ar fi dorit. Un prieten, scriitor ratat dar priceput în sfaturi, îi sugerează soţului o soluţie de ieşire din impas…

Absurditatea iubirii (1988) este o ecranizare a romanului cu acelaşi nume de Ludwig Fels şi are două părţi de câte 104 minute. Sinopsisul sună astfel: „Georg Bleistein este un tânăr obez trecut de 30 de ani, care trăieşte cu mătuşa şi bunica lui – mama l-a părăsit pe când era copil. Singura lui „alinare” sunt revistele porno şi pozele cu femei goale. Mătuşa şi bunica, revoltate la găsirea revistelor, îl izgonesc din casă. Furios şi disperat, George se întoarce pe furiş, sparge uşa şi le fură celor două bătrâne banii, apoi le distruge totul în casă, într-un acces de furie, şi dispare în noapte. Caută să se aciueze la mama lui, o prostituată cu probleme de alcool, şi se îndrăgosteşte de o vecină a mamei sale, tot o prostituată. Dar problemele lui sunt departe de a fi rezolvate…”

Vineri, 1 iulie

19:30 – Un bărbat ca Eva. 89 min. 1983. Germania.

22:00 – Nu te teme, Iacob!. 90 min. 1981. Germania. (proiecţie în aer liber)

Sâmbătă, 2 iulie

19:30 – Rosenemil. 90 min. 1993. Germania.

22:00 – Călătorie la întâmplare. 82 min. 1991. Germania. (proiecţie în aer liber).

Duminică, 3 iulie

19:00 – Absurditatea iubirii. Partea I. 1988. Germania. 104 min.

21:30 – Absurditatea iubirii. Partea II. 1988. Germania. 104 min.

Intrarea este liberă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here