Principele Nicolae al României, voluntar la Filmul de Piatra

1
655

fdp_afisFilmul de Piatra, singurul festival de film din România organizat în întregime de voluntari, fără sprijin financiar de la stat, are loc în acest weekend într-o ediție duplex: la Piatra Neamț, pe 30 și 31 august, și la Piatra Fântânele (județul Bistrița-Năsăud), pe 1 septembrie, în cadrul celei mai cunoscute tabere de voluntariat din România: Tășuleasa Social.

Programul festivalului de la Tășuleasa Social include, pe lângă proiecții, concerte și expoziții și programe educative de voluntariat. Unul dintre voluntarii acestei ediții a festivalului este Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României.

„Ceea ce fac Andrei Dăscălescu şi echipa de voluntari pe parcursul weekendului este extraordinar. Am fost impresionat să aflu că acest eveniment este organizat în condiţiile în care aproape că nu a existat finanţare. Festivalul devine astfel un excelent exemplu a ceea ce poate fi făcut dacă voluntarii şi comunităţile lucrează împreună pentru a-şi atinge scopul şi a reanima un oraş”, a declarat Principele Nicolae al României, voluntar Tășuleasa Social, potrivit unui comunicat.

Printre cei care sprijină Filmul de Piatra se numără și regizorul de teatru Alexandru Dabija, actrița, cântăreața și compozitoarea Ada Milea, artistul-caricaturist Ion Barbu și pictorul pietrean Laurențiu Dimișcă.

„Ediția aceasta a festivalului e construită invers decât una normală: pornește de la voluntari. Ei și-au dorit festivalul și noi i-am ajutat să-l organizeze. 45 de tineri din Piatra Neamț s-au întâlnit toată vara și au pus la cale tot ce se întâmplă weekend-ul acesta: de la concerte și momente de lectură la expoziții de pictură și fotografie, standuri cu limonadă, prăjituri și bijuterii făcute de ei, workshop-uri și jocuri”, explică regizorul Andrei Dăscălescu, inițiatorul festivalului, și el voluntar Tășuleasa.

Principele Nicolae la Tășuleasa Social_foto Andrei Dascalescu
Principele Nicolae la Tășuleasa Social_foto Andrei Dascalescu

La Piatra Neamț, festivalul se desfășoară vineri și sâmbătă în curtea Muzeului memorial Calistrat Hogaș din Piatra Neamț, iar duminică, în campusul de voluntariat Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud. Pe lângă trupe și artiști locali, la festival vor concerta Ada Milea și We Singing Colors, iar din programul de proiecții fac parte succese autohtone care n-au ajuns în singurul cinematograf, aflat în paragină, din oraș: Sunt o babă comunista, Domestic, Poziția copilului, O umbră de nor, Vaca finlandeză.

Filmul de Piatra a debutat în 2009, iar ediția din acest weekend poartă numele „3.5” deoarece este o ediție „mică”, fără competiție, juriu și premii, organizată aproape fără buget.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here