Premiera „The Boxtrolls”, delicii Folimage și alte surprize la Anim’est

0
1541

The Boxtrolls_2

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, unul dintre cele mai îndrăgite evenimente din Capitală, se va deschide cu animația The Boxtrolls, cel mai recent proiect de anvergură al renumitului studio american Laika, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est. Deschiderea oficială e programată pe 3 octombrie, începând cu ora 19.00, la Cinema Studio.

Festivalul va avea loc între 3 şi 12 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Atelierul de Producţie.

Regizată de Graham Annable și Anthony Stacchi și bazată pe bestsellerul Here be monsters, de Allan Snow, animația realizată în stop-motion 3D este al treilea lungmetraj semnat Laika, după superproducția Paranorman, ce a deschis ediția Anim’est din 2012, și Coraline.

„O nouă mostră de horror-adorabil marca Laika, The Boxtrolls îşi plasează acţiunea în Cheesbridge, un oraș scăldat în gloria epocii victoriene. Legenda spune că sub străzile sale încântătoare locuiesc trolii de cutie, niște monștri care se furișează noaptea afară din canale pentru a fura de la oameni lucrurile pe care le preţuiesc cel mai tare : copiii și brânzeturile puturoase. În realitate însă, sunt doar niște creaturi ciudate, dar inofensive şi simpatice, pe care un băiat orfan va încerca să le salveze”, se arată în prezentarea filmului.

Dau voce personajelor, printre alții, Ben Kingsley, Isaac Hempstead-Wright, Elle Fanning, Jared Harris, Toni Collette, Nick Frost, Richard Ayoade, Tracy Morgan şi Simon Pegg.

Fondatorul Folimage, la București

Unul dintre invitații speciali ai festivalului va fi Jacques-Rémy Girerd, celebrul regizor şi producător de filme de animaţie, fondator al renumitului studio de animaţie francez Folimage. Filmele sale au fost selectate la cele mai mari festivaluri  internaţionale (Annecy, Berlin, Ottawa) şi i-au adus premii importante (César, Cartoon d’Or). O temă recurentă în filmele lui Girerd este grija pentru mediul înconjurător, deghizată adesea în satire despre copilărie, prietenie şi civilizaţie, ce îmbină umorul cu mesaje ecologice pertinete.

La Bucureşti, vor rula cele trei lungmetraje de animaţie semnate Jacques-Rémy Girerd şi produse de Folimage: La Prophetie de la grenouille / Profeţia broaştelor (2003), ce a atras peste un milion de spectatori în Franţa, Mia et le Migou / Mia şi Migou (2008), desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeană de Film, şi Tante Hilda! / Tanti Hilda! (2013), selectat anul acesta la Berlin.  Două retrospective speciale vor cuprinde câteva dintre cele mai importante cu sediul la Bourg-lès-Valence, în prezenţa lui Jérémy Mourlam, responsabil de distribuţie.

Cei mici se vor bucura de un program special marca Girerd: Ma petite planete cherie / Draga mea planetă (1996), o serie multi-premiată de 26 de episoade ce abordează teme legate de mediul înconjurător într-o manieră nostimă şi poetică.

Danemarca, în vizită

Ţara invitată de anul acesta este Danemarca, gazda uneia dintre cele mai prestigioase şcoli de film de animaţie din lume, The Animation Workshop, prezentă la ediţia Anim’est din 2011. 

Vor fi proiectate cinci lungmetraje reprezentative pentru industria animaţiei daneze, printre care Strings / Sfori (2004), ce foloseşte animaţia cu marionete, multi-premiată pentru imaginea şi scenografia inovatoare, Princess / Prinţesa (2006), o combinaţie de live action şi animaţie destinată publicului adult, câştigătoare a mai multor premii, şi Terkel in trouble / Terkel are probleme (2004) o comedie neagră despre un grup disfuncţional de prieteni şi rude, intrată în competiție la Annecy.

Doi invitaţi danezi vor povesti despre animația din țara lor: Sarita Christensen, CEO al companiei Copenhagen Bombay, producătoare a unor filme de lungmetraj celebre, printre care şi The Great Bear, premiat la Berlin şi proiectat anul trecut la Anim’est, şi Beyond Beyond, selectat la Berlin 2014,  şi Lana Tankosa Nicolic, profesoară la renumita şcoală Animation Workshop, cu sediul la Viborg.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here