„How to Deal with Nonsense”, la Anim’est

0
582

„How to Deal with Nonsense”, la Anim’estFestivalul Internaţional Anim’est (8 – 17 octombrie) aduce la Bucureşti câteva dintre cele mai bune animaţii româneşti şi balcanice realizate în ultimii doi ani. În competiţia filmelor autohtone intră 13 titluri din 2010, printre care Matyas, Matyas, de Cecilia Felméri, un pseudo-documentar selectat şi la TIFF, sau Vara ’99 Mega-Hits, de Liviu Bărbulescu. Festivalul introduce şi câţiva animatori noi: Bogdan Mihăilescu, cu un inedit film de epocă – Grand Café, Călin Pop, regizorul SF-ului Black Fantastic, şi Veronica Solomon, un artist manga care vine cu o propunere interesantă, How to Deal with Nonsense, cea care va reprezenta România în competiţia Balkanimation. Filmele româneşti rula miercuri, 13 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Scala.

Tot 13 titluri cuprinde şi competiţia dedicată scurtmetrajului de animaţie balcanic – Balkanimation. Filmele vin din opt ţări: Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, România, Slovenia şi Canada – co-producător al animaţiei bosniace Once upon a many time.

Organizatorii Anim’est recomandă din start Wondermilk (Bosnia-Herţegovina, 2010), „o poveste despre licuricii de apă, despre vaci colorate, căsuţe din lemn, un râu fabulos şi o lume populată de personaje bizare”. Creatorul filmului este Ivan Ramadan, nominalizat în 2008 la Premiile Academiei Europene de Film pentru Tolerantia.

Merită bifat în calendar şi Guliver, în regia croatului Zdenko Basic (2009), o reinterpretare în cheie SF a Aventurilor lui Gulliver sau Silence of the Sea (regia Vjekoslav Živković, Croaţia 2010), „povestea emoţionantă a unor pescari surprinşi de furtună în mijlocul mării, la capătul unei zile fără noroc”. Filmele sunt programate joi, 14 octombrie, de la 20.00, la Cinema Union.

Cele două calupuri de filme vor fi jurizate de Sorin Botoşeneanu, Michiel Snijders (Olanda) şi Géza M Tóth (Ungaria).

Despre situaţia animaţiei în România şi în restul ţărilor din regiune se va discuta la Cinema Union – joi, 14 octombrie, de la ora 12.00, şi vineri, 15 octombrie, de la ora 14. 00. La mesele rotunde vor fi prezenţi invitaţi din ţară şi din străinătate.

Wondermilk

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here