Igor Cobileanski începe la „La limita de jos a cerului”

3
465
Igor Cobileanski
Igor Cobileanski

Regizorul Igor Cobileanski se află în pre-producţie cu filmul La limita de jos a cerului, după un scenariu de Corneliu Porumboiu. Filmările vor începe pe 15 octombrie, în oraşul Orhei din Republica Moldova, şi vor dura o lună. „Sperăm să nu ieşim din acest grafic, ţinând cont că e o perioadă dificilă, poate ploua sau chiar ninge, dar e timpul cel mai potrivit, din punct de vedere dramaturgic, pentru poveste”, declară cineastul pentru filmreporter.ro.

La limita de jos a cerului, unul dintre cele mai aşteptate filme de anul viitor, e o poveste despre prietenie, trădare şi viaţa într-un cartier al unui oraş de provincie, unde destinele oamenilor sunt influenţate de circumstanţe pe care nu le pot schimba. „E o atmosferă periferică, a unui oraş de provincie moldovenesc. Un cartier mărginaş cu blocuri vechi şi cu oameni interesanţi. Vom râde, pentru că vor fi şi situaţii nostime, vom şi plânge, pentru că e o dramă. E şi o poveste despre droguri, dar ele nu sunt decât un element secundar”, spune Igor Cobileanski, cineastul devenit celebru pe Internet cu scurtmetrajul Când se stinge lumina.

Protagonistul, un băiat care-şi trădează prietenul pentru o fată de care se îndrăgosteşte, va fi jucat de Igor Babiac. I se alătură unul dintre actorii favoriţi ai lui Cobileanski, Sergiu Voloc, care a apărut în scurtmetrajele Plictis şi inspiraţie, Când se stinge lumina şi Saşa, Grişa şi Ion. Partitura fetei i-a fost atribuită unei actriţe născută în Iaşi şi stabilită la Bucureşti, Ela Ionescu (piesa de teatru „Hell”, în regia lui Chris Simion).

Oleg Mutu semnează imaginea

Scenariul e co-semnat de Corneliu Porumboiu şi Cobileanski. Acţiunea plasată iniţial în Vaslui a fost mutată într-un oraş basarabean, ceea ce a generat o serie de schimbări, în special la nivelul dialogurilor. „Toate astea au fost modificate, dar scheletul poveştii a rămas acelaşi. Corneliu a avut suficientă încredere în mine şi în producător încât să mă lase să modific scenariul aşa cum cred eu de cuviinţă. El doar mi-a pus la dispoziţie paginile scrise acum câţiva ani”, explică regizorul.

Atmosfera din Vasluiul lui Corneliu Porumboiu îi era, de altfel, foarte familiară. „E un scenariu pe care mi l-a oferit la un moment dat Corneliu Porumboiu, el a venit cu această idee încă de acum 2 ani. Mi-a plăcut şi am găsit în el un potenţial sănătos, de aceea m-am decis să-l fac. Atmosfera pe care o descria el îmi era foarte cunoscută şi mie. El scria despre Vaslui şi despre oameni pe care i-a cunoscut acolo, eu îi regăseam în ei pe cei de aici. Scenariul este şi foarte apropiat felului meu de a vedea şi simţi lucrurile. Nici o clipă nu s-a pus problema reinterpretării lui după o viziune a mea”, subliniază Igor Cobileanski.

Director de imagine va fi Oleg Mutu (432), iar producătorul peliculei va fi Saga Film. La limita de jos a cerului a primit o finanţare de 1,2 milioane de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Filmul ar putea fi gata în ianurie-februarie, la timp pentru a fi înscris în festivalurile din primăvara lui 2011.

Debutul în lungmetraj al lui Igor Cobileanski ar fi trebuit să fie Afacerea Est, un film pentru care a primit 500.000 de lei de la CNC, în 2008. Între timp, însă, cineastul a regizat Tache, o producţie TV cu Mircea Diaconu în rolul principal. „Am prins un moment foarte prost pentru Afacerea Est, pentru că a venit criza. MediaPro nu s-a dezis de acest proiect, însă am convenit să începem ceva mai târziu, pentru că finanţarea CNC-ului nu e suficientă şi avem nevoie de un co-producător. Sper că anul viitor vom lansa producţia”, adaugă Cobileanski.

3 COMENTARII

  1. Ca fana a scurtmetrajelor lui si a lui Porumboiu, am dublu motiv pentru a astepta filmul cu nerabdare. Atata doar ca as vrea sa lucreze si pe scenarii scrise de el. (De-asta cred ca nu prea i-a iesit „Tache“)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here