În această seară, de la 20.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român vor fi proiectate filmele din competiţia Filminute. 12 filme europene din 25 aflate în selecţia finală concurează pentru premiul de „Cel mai bun film de 1 minut” şi pentru „Premiul de popularitate” din cadrul Filminute 2011.
Ajuns la cea de-a şasea ediţie, Filminute este un festival de filme scurte de 1 minut ce are loc anual în 18 ţări de pe şase continente. Europa rămane continentul dominant în cadrul festivalului: „Europa a fost întotdeauna liderul în termeni de calitate ai înscrierilor, dar şi ai audienţei în cadrul Filminute”, spune John Ketchum, directorul executiv din Bucureşti.
Marea Britanie, cea mai premiată ţară din istoria festivalului, prezintă trei filme puternice. Spania, care în ultimii cinci ani a avut doar un film, în selecţia finală de anul acesta participă cu două filme remarcabile. Loop, al directorului Aritz Moreno din San Sebastian, şi Naufrago, al regizorilor Javier Meler şi Djazia Centelles din Barcelona s-au remarcat de la începutul festivalului în 2011 ca favorite între grupurile globale de bloguri şi site-urile partenere ale festivalului din fiecare an. Belgia, o ţară care a apărut pe radarul Filminute pentru prima oară în 2009 cu două animaţii, s-a întors anul acesta cu două filme de ficţiune excelent executate – Reverie şi Chit Chat. Ambele filme sunt concurente importante pentru premiile de top, iar împreună cu emoţionantul film olandez Oblivion, întregesc prezenţa vest-europeană din cadrul ediţiei de anul acesta.
Europa de Est are în acest an patru filme în selecţia finală, câte unul din România, Ungaria şi, pentru prima oară, Croaţia. Nouă ţări din Europa de Est au ajuns în finală. Ketchum explică: „Oamenii uită că ţări precum România au lungi şi impresionante istorii regizorale şi greutăţile pe care le-au avut de înfruntat în comunism pare să le fi întărit deciziile de istorisire”. România rămâne printre centrele de putere din Europa de Est (deşi cumva redus) cu două filme apreciate, După matematică al Oliviei Căciuleanu (Braşov) şi întunecatul şi perturbatorul Portret de familie al lui Andrei Stăruială. Dat fiind rolul consistent al României în cadrul Filminute, filmele vor fi proiectate pe ecran mare, la NCRR, un eveniment pentru un festival bazat pe online. „Este un semn de respect pentru filme şi regizori”. A face acest lucru la cinema va fi de interes şi pentru publicul pasionat de filme al NCRR-ului. Proiecţii în aer liber Filminute s-au făcut în trecut la Londra, Toronto, Moscova, Riga, Cluj şi Bucureşti.
Festivalul filmului de 1 minut are loc între 1 şi 30 septembrie 2011 pe www.filminute.com. Un juriu format din şapte personalităţi din domeniul filmului, literaturii, artei şi comunicării determină „Cel mai bun film de 1 minut” şi cele 5 recomandări. Votul publicului pentru premiul de popularitate va fi anunţat pe 6 octombrie 2011.
Mai multe informaţii şi detalii le puteţi găsi pe www.filminute.com.