Despre România, la Astra Film Sibiu

0
468
Imagine din "Helping Mihaela"
Imagine din „Helping Mihaela”

Astra Film Festival adună, între 15 şi 21 septembrie, la Sibiu, documentare româneşti care conturează o imagine foarte diversă a României de azi, anunţă organizatorii. Selecţia de 30 de titluri recente, unele proiectate în premieră, au subiecte şi abordări diferite.

Tineri în primele zile de libertate după ani de detenţie (Turn off the lights, de Ivana Mladenovic), viaţa unei tinere rome cerşetoare, de-a lungul unui an, în Helsinki (Helping Mihaela, de Hanna Maylett), frământările unei fete de 20 de ani din Israel, care îşi caută mama biologică în Bucureşti, fiind adoptată de acolo pe când era bebeluş (Sumna’s letter, de Hadar Kleinman-Zadock), sau subiecte din istoria recentă a României, cum ar fi sinteza evenimentelor din decembrie 1989 (Piepturi goale, buzunare pline, de Cornel Mihalache) ori privatizările recente, defectuoase, ale unor fabrici româneşti (Crucile fabricilor seculare, al regizoarei Gabriela Baiardi) – toate vor fi dezbătute la Astra.

Documentarul Aici… adică acolo, de Laura Căpăţână-Juller, difuzat în premieră la Astra Film Festival, documentează efectele migraţiei de muncă a românilor în Spania, din perspectiva a două fete dintr-un sat din Maramureş, iar filmul Common Ground, o producţie belgiană din 2012, surprinde viaţa la bloc a românilor cu camera observaţională a lui Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire.

Adevărul despre Holocaust, semnat de nimeni altul decât Florin Cioabă, povesteşte holocaustul romilor din România, aducând pe ecran o serie de fapte foarte puţin cunoscute în ţară. Docudrama Fuga din rai, semnată de Stelian Tănase, spune povestea evadării inedite a unei familii din România socialistă în Austria, iar After the Silence what Remains Unsaid Does Not Exist?, a regizoarei Vanina Vignal, aduce sub lupă trăirea personală a experienţei dictaturii ceauşiste. „Stremţ 89, un documentar semnat de Anda Puşcas şi Dragoş Dulea, povesteşte cu mult umor revoluţia trăită de locuitorii satului Stremţ, din judeţul Alba.

În cadrul unui program special, „Dacii în filmul documentar”, se vor prezenta trei filme documentare în premieră, care au fost terminate în 2012, cu abordări diferite despre daci. Proiecţia filmelor va fi urmată de o discuţie cu realizatorii lor şi cu istorici.

Roşia Montană şi satele izolate

Camera lui Dite Dinesz surprinde, în documentarul Fericiri, viaţa în cătune izolate, încă nemarcate pe hartă. Sociologul Alfred Bulai intră în lumea romilor din Drăguşi, iar filmul proiectat în premieră la AFF 2012, Botiza, semnat de Frédéric Gonseth şi Catherine Azad (Elveţia), este o incursiune sensibilă şi profundă în cotidianul satului maramureşean.

În secţiunea „Ecocinematograf” va rula, în premieră, documentarul Roşia Montană, Town on the Brink, semnat de Fabian Daub (coproducţie Germania-România), despre starea şi planurile actuale ale locuitorilor care au rămas în sat şi ale oamenilor deja relocaţi în Alba Iulia, şi planul companiei de exploatare minieră. Documentarul Toxic, regizat de Andrei Sota, proiectat tot în premieră la Astra Film Sibiu 2012, arată ce alimente consumăm în România, şi ce efecte au ele asupra noastră, pe termen lung.

În seria documentarelor-portret intră Doina groparilor, de Pavel Cuzuioc, Gutuiul japonez, semnat de Mara Trifu, Noosfera, de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu, Vorbitor, de Radu Muntean şi Alexandru Baciu. Festivalul va include o secţiune portret Laurenţiu Damian, în care se prezintă în premieră cele mai recente filme ale regizorului – Corpus şi Într-o furtună. Insula.

Astra Film Festival este locul în care, de aproape 20 de ani, se pot vedea documentarele făcute în România de către autori români şi străini laolaltă. Selecţia de 30 de documentare filmate în România, în ultimii ani, şi care va fi prezentată la ediţia de anul acesta, este o radiografie a societăţii româneşti, care nu ocoleşte subiectele sensibile şi întrebările provocatoare.

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – şi Fundaţia Astra Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here