Dragostea la închisoare: documentarul „Vorbitor” vine la HBO

0
1067

Documentarul Vorbitor, regizat de Radu Muntean şi Alexandru Baciu, va avea premiera pe 15 decembrie, ora 20.00, pe canalul HBO. Filmul urmăreşte poveştile mai multor deţinuţi din diferite penitenciare din ţară, care şi-au găsit partenerul de viaţă în timpul executării pedepsei. Documentarul a fost filmat în nouă închisori din ţară: Penitenciarul Băcau, Colibaşi, Craiova, Mărgineni, Târgşor, Târgu Jiu, Tulcea, Galaţi şi Giurgiu.

„Fără pretenţia de a fi descoperit răspunsul, Vorbitor încearcă să pună o întrebare: cum e posibil ca doi oameni, care nu s-au văzut vreodată, să-şi poată scrie într-o scrisoare: «Te iubesc foarte mult. Eşti viaţa mea!». Intenţia noastră nu a fost să-i judecăm pe cei care apar în film, ci să vorbim cu oameni care nu mai au nimic de pierdut şi pentru care dragostea sau simpla certitudine că cineva se gândeşte la ei reprezintă poate singura speranţă într-un viitor mai bun”, transmit regizorii.

Majoritatea deţinuţilor cultivă legăturile preexistente cu concubinii sau partenerii legali aflaţi în libertate. Există însă o categorie specială, a celor care îşi găsesc un partener în timp ce sunt închişi. Vorbitor urmăreşte istoriile acestor oameni. De pildă, Adi şi Ana au început relaţia lor după ce Adi a văzut-o într-o fotografie primită de colegul său de celulă. A fost suficient pentru a declanşa un şir de corespondenţe şi de întâlniri pe care le forţează dându-se în judecată pe motive fictive. Sistemul juridic este obligat să ia în serios acuzaţiile şi să încerce să le probeze.

Mihai a văzut-o pe Eva la televizor şi a insistat să o cunoască, şi-au povestit viaţa şi au ajuns să îşi mărturisească dragostea şi să facă planuri de căsătorie fără să se fi întâlnit vreodată. Iar Cristina şi Constantin Baron au de doi ani o relaţie tumultoasă. S-au cunoscut în închisoare la un spectacol, s-au căsătorit, s-au certat prin scrisori şi au fost la un pas de divorţ, deşi sunt închişi în penitenciare diferite şi s-au întâlnit doar la vizitele conjugale.

Vorbitor este un documentar produs de HBO Europa Centrală în România.

Până în acest moment, HBO a produs în România opt documentare originale: Nunţi, muzici şi casete video (r. Tudor Giurgiu), Apocalipsa după şoferi (r. Alexandru Solomon), Australia (r. Claudiu Mitcu), Lumea văzută de Ion B. (r. Alexander Nanau), Circul Vesel (r. Claudiu Mitcu), The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), Victoria (r. Adi Voicu, Ana Vlad), Doina groparilor (r. Pavel Cuzuioc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here