Final de DaKINO cu un film excelent: „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”

3
552

DaKINO 21 a luat sfârşit sâmbătă seara, la Cinema Patria, cu o gală de premiere, urmată de excelentul film al lui Tomas Alfredson, Tinker, Tailor, Soldier, Spy (va ajunge în cinematografe în februarie 2012). Drama îi are în distribuţie pe Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt, Tom Hard, Mark Strong şi e, probabil, cel mai interesant film cu spioni anti-jamesbondian lansat în ultimii ani.

În spatele operaţiunilor serviciilor secrete nu se află maşinării umane, ci fiinţe imperfecte conduse de sentimente perfect umane – gelozii, invidie, dragoste, ură. Filmul solicită enorm atenţia spectatorului pentru că plasează detalii discrete, dar vitale în fiecare cadru, iar cei care ratează câteva scene nu mai pot reface puzzle-ul.

În adaptarea după romanul din 1974 al lui John le Carré, un fost agent ieşit de curând la pensie este chemat de ministru să descopere dublul spion din vârful ierarhiei lui MI6, cârtiţa care le raporta ruşilor (suntem în plin Război Rece) mişcările britanicilor şi ale partenerilor americani. Mai puţine împuşcături decât v-aţi aştepta şi mai multe momente de tensiune decât în 90% dintre thrillerele obişnuite de azi.

Un film pe care e musai să nu-l rataţi anul viitor.

În ce priveşte premiile celei de-a 21-a ediţii a festivalului, ele au fost acordate în urma deliberării juriului format din Anca Damian, regizor, scenarist şi producător, actriţa Ana Ularu, regizorul Yacine Sersar, câştigător al trofeului DaKino 19, precum şi al ediţiei aniversare DaKINO 20, John Ketchum, cofondator al Filminute (Festivalul Internaţional de Filme de 1 minut), şi producătorul Mihai Orăşanu.

Dacă amfitrionul galei, actorul Emanuel Pârvu, ar fi fost un pic mai entuziasmat de ipostaza sa, poate că ceremonia ar fi avut alt tonus. Trofeul DaKINO 21, în valoare de 4.000 de euro, i-a revenit scurtmetrajului australian Pinion, de Sylvie Asuka. Regizoarea a transmis un mesaj video pentru festival.  Tot un mesaj video a trimis şi libanezul Marwan Khneisser, premiat cu 2000 de euro pentru regie cu scurtmetrajul Short memory. Cea mai bună imagine, în viziunea juriului, a avut-o Strung Love, de Victor Dragomir.

Un premiu special, în valoare de 1.000 de euro, i-a fost acordat scurtmetrajului Vanishing, în regia polonezului Bartosz Kruhlik, iar o menţiune specială – filmului Superman, Spiderman sau Batman, de Tudor Giurgiu.

Premiul publicului pentru cel mai bun documentar i-a revenit producţiei You’ve Been Trumped, de Anthony Baxter, în timp ce premiul publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj a fost obţinut de filmul Picior de porc 3 lei/kg, de Ştefan Marin şi Rareş Neagu.

Selecţia realizată de criticul de film Irina-Margareta Nistor pentru competiţia de scurtmetraje a cuprins 57 de filme din 25 de ţări. Festivalul Internaţional de Film DaKINO este organizat de Fundaţia DaKINO, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Asociaţiei FAMart.

3 COMENTARII

  1. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided
    to check out your website on my iphone during lunch break.
    I really like the knowledge you provide here and can’t wait to take
    a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile ..
    I’m nnot even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome site!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here