Programul Zilelor Filmului Croat

0
181

behindTheGlass6

Zilele Filmului Croat debutează astăzi la București, la Cinema Elvira Popescu, la ora 20.00, cu Behind the Glass, în regia lui Zrinko Ogresta, povestea unui triunghi amoros. Un bărbat este pus să aleagă: soția sau amanta. Filmul a fost selecționat la festivalurile de la Roma, Cairo, Denver, Ghent și Göteborg, iar în 2008, a concurat pentru troofeul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary.

La gala de deschidere sunt așteptați Ambasadorul Republicii Croate în România, Andrea Gustović Ercegovac, Președintele Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă a Senatului, Georgică Severin, și selecționerul Zilelor Filmului Croat, istoricul de film Daniel Rafaelić.

Tot joi, 28 noiembrie, de la ora 18.00, la Cinema Elvira Popescu, va rula Play me a love song, în regia lui Goran Kulenović, un film despre un rocker cu principii, care refuză să cânte la nunți melodii de dragoste alături de formația sa, When Dirty Harry Met Dirty Sally, pentru a câștiga banii lansării primului album. Filmul a câștigat Premiul Publicului la Motovun Film Festival și  la Pula Film Festival, în 2007

Vineri, 29 noiembrie, la ora 12.00, regizorul și istoricul de film croat, Daniel Rafaelić, va susține un masterclass în cadrul Spațiului Public European, pe strada Vasile Lascăr, nr.31. Tema: Films made on motifs by Miroslav Krleža”.

Zilele Filmului Croat este un eveniment organizat de către Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutul Francez din București, cu sprijinul Comisiei Europene.

PROGRAM

JOI, 28 NOIEMBRIE

18.00 – PLAY ME A LOVE SONG/ PJEVAJTE NESTO LJUBAVNO

Ungaria 2007, 106 min

Regia: Goran Kulenović

Cu: Ivan HercegIvan DjuricicIvan Glowatzky

Struja, un rocker cu principii, refuză să cânte la nunți melodii de dragoste alături de formația sa When Dirty Harry Met Dirty Sally pentru a câștiga bani.

Premiul Publicului la Motovun Film Festival 2007 și Premiul Publicului la Pula Film Festival 2007

20.00 – GALA DE DESCHIDERE: BEHIND THE GLASS/IZA STAKLA

Cehia 2008, 80 min

Regia: Zrinko Ogresta

Cu: Leon Lučev, Jadranka Djokić, Daria Lorenci

Nikola, un arhitect de succes, trebuie facă o alegere dificilă: familia sau amanta?

Competiție Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary. A câștigat Premiul Publicului la Motovun și două premii Golden Arena la Pula Film Festival.

VINERI, 29 NOIEMBRIE

18.00 – I LOVE YOU/VOLIM TE

Croația 2005,  83 min

Regia: Dalibor Matanić

Cu: Krešimir Mikić, Ivana RoscicIvana Krizmanic

Un tânăr copywriter află accidental că are HIV, iar lumea începe să-i întoarcă spatele. Personajul devine o problemă pentru societate până în momentul în care întâlnește un alt ghinionist.

Premiul regie și montaj la Pula Film Festival 2006.

20.00 – THE LOVE LIFE OF A GENTLE COWARD/ LJUBAVNI ZIVOT DOMOBRANA

Croația, 2009, 95 min

Regia: Pavo Marinković

Cu: Nenad CvetkoDijana VidusinSinisa Popovic

Fabula unui bărbat care învaţă că mai important decât a câştiga sau a pierde este, pur şi simplu, a avea curajul de a încerca.

Filmul a fost distins cu premiile Golden Arena, în competiţia naţională de la Pula Film Festival pentru Cea mai bună actriţă (Dijana Vidusin), Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun montaj.

Proiecție în prezența regizorului.

SÂMBĂTĂ, 30 DECEMBRIE

10.00 – KOKO AND THE GHOSTS/ KOKO I DUHOVI

Croația 2011, 90 min

Regia: Daniel Kušan

Cu: Antonio ParacKristian Bonačić, Nina Mileta

Un încântător film pentru copii al cărui erou principal este un băiețel de 12 ani care vrea să afle adevărul despre apartamentul familiei, ce pare bântuit de fostul proprietar, mort în condiții suspecte.

Filmul a fost un succes de box-office în Croația și a câștigat patru premii la Pula Film Festival 2011: Premiul Publicului, premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră, premiul pentru Cel mai bun montaj și premiul pentru Cel mai bun debut în cadrul festivalului.

18.00 – WILL NOT END HERE/NIJE KRAJ

Croația 2008, 100 min

Regia: Vinko Brešan

Cu: Ivan HercegNada Sargin, Predrag Vušović

O poveste de dragoste tragicomică dintre un veteran de război, actualmente detectiv, și o prostituată, văzută din perspectiva unui actor porno.

Nije kraj a câștigat Premiul FIPRESCI la Karlovy Vary International Film Festival, Premiul Publicului „Golden Gate” și alte patru premii „Golden Arena” la Pula Film Festival (Croația).

20.00 – JOSEF

Croația, 2011, 90 min

Regia: Stanislav Tomić

Cu: Neven Aljinovic-Tot, Alen Liverić,  Dražen Šivak

Josef este o dramă despre supraviețuirea în timpul Primului Război Mondial a unui soldat croat al armatei austro-ungare, care fură identitatea unui ofițer. Impostorul se dovedește a fi cel care mai târziu a devenit Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.

A câștigat două premii Golden Arena pentru efecte speciale la Pula Film Festival.

Proiecție în prezența regizorului.

DUMINICĂ, 1 DECEMBRIE

18.00 – I HAVE TO SLEEP, MY ANGEL/MORAM  SPAVAT’, ANDJELE

Croația 2007, 100 min

Regia: Dejan Aćimović

Cu: Karlo BarbaricGoran Grgic, Nataša Dorčić

O tulburătoare poveste de dragoste din Croația anilor ’70, după revoluția sexuală a anilor ’60 și tulburările politice din 1971.

Premiul Publicului la Munchen Film Festival în 2008 și două premii Golden Arena pentru Cea mai bună actriță în rol principal și Cea mai bună actriță în rol secundar la Pula Film Festival în 2007.

20.00 – METASTASES

Croația 2009, 82 min

Regia: Branko Schmidt

Cu: Rene BitorajacFranjo DijakRobert Ugrina

Amplasată în lumea interlopă a Zagrebului, Metastases este povestea a patru dependenți de droguri care au crescut în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Unul dintre ei se întoarce acasă după trei ani petrecuți într-un centru de reabilitare, dar viața din cartierul dominat de violență îl trimite înapoi spre autodistrugere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here