„Shirley – Visions of Reality”, în premieră la BIEFF

0
406

visions of reality

Gala de închidere BIEFF aduce în premieră în România cel mai recent film al celebrului artist vizual austriac Gustav Deutsch, Shirley – Visions of Reality. Proiecția-eveniment va avea loc, în prezența regizorului, la Cinema Studio, duminică, 15 decembrie.

Pelicula a avut premiera internațională la Berlinale 2013 și este un omagiu adus iconicului pictor american Edward Hopper. Filmul dă viață, prin mijloace cinematografice, unei serii de 13 tablouri ale acestuia, pentru a spune povestea unei femei ale cărei gânduri, emoții și reflecții ne fac să cunoaștem o eră din istoria Americii. Prin seria de tableaux vivants ce recreează cu măiestrie universul vizual al lui Hopper, Deutsch pune în lumină calitățile cinematografice și narative ale picturilor artistului american.

Filmul a fost proiectat și la Karlovy Vary 2013, Melbourne 2013 sau Viennale 2013. Potrivit „The Hollywood Reporter”, „artistul experimental Gustav Deutsch obține un succes remarcabil în reproducerea pe film a 13 dintre cele mai renumite lucrări ale pictorului american Edward Hopper, printr-o meticuloasă scenografie concepută de el însuși și un ecleraj superb semnat de directorul de imagine Jerzy Palacz”.

Shirley este o femeie care trăiește în America anilor 1930, ’40, ’50 și a începutului anilor ’60. O femeie care nu acceptă realitatea Marii Crize Economice, a celui De-al Doilea Război Mondial, a epocii McCarthy, a conflictelor rasiale și a campaniilor pentru câștigarea drepturilor civile ca fiind una dată, ci mai degrabă ca fiind una generată și ajustabilă.
O femeie a cărei muncă de actriță a familiarizat-o cu mizanscenarea realității, cu chestionarea și modelarea ei; o actriță al cărei scop și viitor nu sunt succesul solo sau statutul de star, ci care luptă, ca parte dintr-un colectiv, ca teatrul să aibă un impact social. O femeie care nu se poate să se identifice cu modelul tradițional de soție și care totuși își dorește să aibă un partener de viață“. (Gustav Deutsch)
Gustav Deutsch este unul dintre cei mai importanți regizori de pe scena internațională a cinema-ului experimental. Remix-urile sale extrem de ludice și adesea amuzante ale istoriei cinema-ului reflectă căutarea unei „înțelegeri senzuale” a limbajului filmic și a modurilor în care cinema-ul, istoria și viețile individuale se întrepătrund.

Membru al grupului internațional de artiști Der Blaue Kompressor – Floating & Stomping Company (DBK) și director artistic al Academiei Aegina din Atena, Deutsch a fost apreciat de-a lungul timpului pentru filme precum Film ist. A Girl & A Gun (Mențiune de Onoare – Viennale 2009), Film Ist (7-12) (Premiul pentru Cel mai Bun Montaj – Festivalul Internațional de Film Experimental Ann Arbor 2003), Film Ist (1-6) (Marele Premiu – Ann Arbor 2000) sau pentru Taschenkino și Film ist mehr als  (premiate la Viennale 1996).

Cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF) va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here