„Scurt/ 4: Istorii de inimă neagră”, povești din culise

0
1339

Scurt/ 4: Istorii de inimă neagră, omnibusul care rulează de vineri, 28 noiembrie, în cinematografele din România, reunește scurtmetrajele O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

Iată câteva amănunte din spatele camerei, prezentate de producători:

Kowalski (regia Andrei Crețulescu)

Regizorul Andrei Crețulescu nu este la prima colaborare cu actorii Șerban Pavlu, Andi Vasluianu și Dorian Boguță. După filmările friguroase pentru anteriorul scurtmetraj Bad Penny, realizat în aceeași echipă, cei trei actori i-au spus lui Andrei că se-ncumetă cu drag la o nouă aventură, cu condiția să se întâmple „la căldură”. Drept urmare, Kowalski a fost filmat fix un an mai târziu, în octombrie 2013, la Old Nick Pub din București. Filmările pentru acest plan secvență în cadru fix de 17 minute au durat două zile – în care s-au tras 26 de duble. Câștigătoare a fost dubla 19. Cât despre vinul din film, acesta e cât se poate de veritabil și a fost băut în cinstea Rodicăi Lazăr, care s-a aniversat în timpul filmărilor – ocazie cu care „făptașii” au hotărât că „trilogia” începută cu Bad Penny și continuată de Kowalski se va încheia peste încă un an, la mare, cu Ramona

Trece și prin perete (regia Radu Jude)

Singura producție românească selecționată la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2014, unde a fost recompensată cu Mențiunea Specială a Juriului secțiunii Quinzaine des Réalisateurs, este tot un plan secvență. Filmările la Trece și prin perete s-au desfășurat pe parcursul unei singure zile, iar într-o săptămână filmul a fost terminat. Radu Jude se află la cea de-a cincea colaborare cu Gabriel Spahiu și la cea de-a șasea cu Șerban Pavlu, a cărui voce se aude din off la mijlocul filmului.                                                  

Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină)

Deși în film sunt 4 interioare, în realitate, s-a filmat în doar 2 apartamente, spațiul fiind utilizat la maximum în așa fel încât să creeze impresia că au fost 4 locații. Iulia Rugină poveștește: „Mi-amintesc de secvența de început – cu Paul în cada plină cu apă – când am inundat-o pe vecina de dedesubt. Eram vreo 4 persoane care dădeam la mop și ștergeam băltoacele din casa Crăiței Nanu – prietena noastră, care nu ne-a tăiat de pe lista de prieteni după filmarea aia.”

Mama Iuliei Rugină, de profesie chimist, a dat și ea o mână de ajutor la filmări – nu doar că a făcut figurație specială, fiind unul dintre fanii Angelei Similea, dar s-a și ocupat de efecte speciale: „Tot ce se întâmplă în materie de sânge, fum, licori care bolborosesc și tot ce mai apare spectaculos în camera celor două fete bizare care „fac vrăji” sunt creația doamnei Rugină, unul dintre oamenii foarte apropiați nouă care ne ajută necondiționat, orice rol ar primi în proiectele noastre”, spune Ana Agopian, una dintre cele trei scenariste ale filmului, alături de Oana Răsuceanu și Iulia Rugină.

O lume nouă (regia Luiza Pârvu), scurtmetrajul de epocă filmat cu un an în urmă în Ferma Wyckoff, cea mai veche clădire din New York, are o poveste cu totul aparte. Filmul, inspirat din mărturiile primilor emigranți români în Statele Unite, printre care s-au numărat și membri ai familiei scenaristului Toma Peiu, a fost finanțat parțial prin crowdfunding. Mulți români din țară și din diaspora au susținut direct realizarea lui, alături de membrii distribuției și ai echipei de filmare, care au lucrat gratis, de producătorii, co-producătorii și producătorii asociați ai filmului, care au contribuit decisiv la filmarea și post-producția filmului.

Costumele purtate de actori au fost concepute și închiriate la București, de către scenografele Lulu Petrescu și Adriana Răcășan, împachetate în geamantanul de lemn al personajului Ana Ciotloș și aduse peste Ocean ca bagaj de cală de actrița Olimpia Melinte, aflată la a treia colaborare cu regizoarea Luiza Pârvu, după rolurile din Draft 7 și My Baby.

Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul  omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize. Din 28 noiembrie, poate fi văzut de spectatorii din București, Brașov, Botoșani, Craiova,  Cluj, Constanța, Focșani, Iași, Pitești, Piatra Neamț, Slobozia, Târgu Mureș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here