Arhiva Naţională de Filme împlineşte 55 de ani

0
100
Erupţia, regia Liviu Ciulei
Erupţia, regia Liviu Ciulei

Arhiva Naţională de Filme va împlini miercuri, 4 iulie, 55 de ani de activitate, prilej cu care, la Cinemateca Eforie, vor fi proiectate patru filme dintre cele circa 46 000 aflate în depozitele instituţiei.

Toate cele patru producţii au fost lansate în 1957, acesta fiind şi anul înfiinţării Arhivei Naţionale de Filme: Scurtă istorie (r. Ion Popescu Gopo), Două lozuri (r. Gheorghe Naghi şi Aurel Miheleş), Casa de pe strada noastră (r. Mircea Săucan) şi Erupţia (r. Liviu Ciulei). Proiecţiile vor începe la ora 18.00.

La înfiinţare, ca organism în subordinea Ministerului Învăţământului şi Culturii, ANF număra 128 de lungmetraje şi 20.000 de bobine de film neidentificate, având destinată pentru păstrare bateria 13-14 a fortului Jilava, o clădire cu destinaţie militară. În 1987, ca urmare a aplicării Legii depozitului legal, colecţia număra 280.000 de bobine, dintre care 7.500 filme de lungmetraj. Cinemateca Română, care cuprinde în prezent sălile Eforie şi Union, s-a deschis în septembrie 1964.

Accesul spectatorilor în sală va fi liber, în limita locurilor disponibile.

Programul evenimentului:

18:00

Scurtă istorie (regia: Ion Popescu Gopo)
Două lozuri (regia: Gheorghe Naghi, Aurel Miheles)

20:00

Casa de pe strada noastră (regia: Mircea Săucan)
Erupţia (regia: Liviu Ciulei)

Scurtă istorie

România, 1957, scurtmetraj de animaţie
R: Ion Popescu Gopo

„Fără să ignore posibilităţile animaţiei de a comprima şi dilata timpul şi spaţiul sau de a zămisli lumi fantastice, Gopo demonstrează că expresia ei concentrată poate transmite tâlcuri majore.” (Dana Duma, „Gopo”, 1996)

Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul de la Cannes.

Două lozuri

România, 1957, comedie, adaptare după nuvela omonimă a lui I.L. Caragiale
R: Gheorghe Naghi, Aurel Miheleş
Cu: Grigore Vasiliu-Birlic, Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru, Ion Iancovescu

Un umil funcţionar, Lefter Popescu, sfătuit de un amic, căpitanul Pandele, care îi dăduse şi banii împrumut, cumpără două lozuri, la două loterii diferite, care ies amândouă câştigătoare. Lefter Popescu şi amicul său, cu care se învoise ca, în caz de câştig, să-i cedeze zece la sută din suma încasată, se şi văd îmbogăţiţi. Dar ia biletele de unde nu-s…

Casa de pe strada noastră

România, 1957 , scurtmetraj documentar
R: Mircea Săucan
Voce: Radu Beligan

„Înviorând cu o pată de culoare peisajul stilistic încă tern al cinematografului românesc din 1957, Casa de pe strada noastră poate fi socotit un poem despre memoria obiectelor. Tiparul compoziţional folosit de Săucan e, fără îndoială, ingenios: descrierea lucrurilor care mobilează, rând pe rând, de-a lungul multor decenii, aceeaşi casă” (George Littera, „Cinema”)

Erupţia

România, 1957, dramă
R: Liviu Ciulei
Cu: Eva Cristian, Lucia Mara Dabija, Lica Popescu, Jean Bart, Dorin Dron, Ştefan Ciubotăraşu

Anca Banu, absolventă a Institutului de Petrol şi Gaze, soseşte într-un orăşel a cărui viaţă este petrolul. Însă pământul este secătuit. De când, cu decenii în urmă, o erupţie de gaze făcuse zeci de victime, un greu blestem pare să apese asupra locului.

Este filmul de debut al lui Liviu Ciulei.

Mădălina Moraru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here