Autor: Mădălina Moraru
Dacă anul trecut American Film Institute domina topul celor mai bune şcoli de film – realizat pentru al doilea an de „The Hollywood Reporter” – în 2012, celebra School of Cinematic Arts de la University of Southern California (USC) trece pe primul loc. În clasamentul celor 25 de instituţii se produc mici mutări în fiecare an, însă ele rămân cam aceleaşi, de la UCLA şi New York University Tisch School of the Arts la Academia de Film din Beijing, FAMU din Praga sau La Femis.
Prestigiul e dat, printre altele, de dificultatea examenelor, dotările tehnice, reputaţia profesorilor şi numărul de foşti studenţi deveniţi nume respectate în industrie.
Iată primele cinci şcoli din topul „The Hollywood Reporter” pe 2012:
- University of Southern California (USC) – School of Cinematic Arts
Cea mai „în legătură” cu Hollywood-ul şcoală de film din lume a inventat de curând programul Comedy@SCA, pentru a-i pregăti pe viitorii Paul Feigs (Bridesmaids, Parks and Recreation), şi a inaugurat o divizie nouă de media interactivă şi jocuri (sprijinită de giganţii EA şi Microsoft), cu un spaţiu destinat de 62.500 metri pătraţi. În 2011, foştii studenţi ai USC au deţinut funcţii creative în proiecte care au încasat peste 7 miliarde de dolari, Mad Men şi American Horror Story fiind două dintre ele.
Indiferent de specializare, cursanţii sunt obligaţi să ia lecţii de animaţie, efecte vizuale sau editare de muzică şi sunet pentru că, „dacă eşti producător sau regizor şi nu înţelegi VFX-ul, se poate spune că ai probleme”, punctează Elisabeth Daley, decan al USC School of Cinematic Arts, pentru „The Hollywood Reporter”. Printre cei care au trecut pe aici şi ocazional mai ţin cursuri se află George Lucas, Ron Howard şi Jon Landau.
Taxa se ridică la 42 000 de dolari anual, incluzând masa şi cazarea.
- American Film Institute
Dacă v-au plăcut The Artist, Bridesmaids, The Tree of Life, Moneyball, War Horse, Hugo, Modern Family, Boardwalk Empire, Justified şi The Killing, aflaţi că AFI i-a instruit pe cei din spatele lor. Aici se învaţă, înaintea chestiunilor tehnice, că „să faci ceva bine nu e suficient”, iar în cei doi ani cât ţin studiile inspiraţia mai vine şi din partea vizitatorilor precum Pedro Almodovar, Luc Besson sau Rodrigo Garcia. Numai anul trecut, 27 dintre foştii studenţi au trecut pe la Sundance, iar 12 au primit nominalizări la Emmy.
Cu 39 760 de dolari pe primul an şi 48 365 de dolari pe al doilea, şi cu aparatură ceva mai puţin performantă decât USC, lecţia de „tough love”, de părinţi iubitori dar severi, a AFI vine pe primul loc.
- Academia de Film din Beijing
Este „leagănul” naţional în materie de cinematografie, iar amprenta sa e cu atât mai grea cu cât statul chinez se arată din ce în ce mai deschis în legătură cu tot ce vine din Vest. În plus, China a lansat prima peliculă cu încasări de 100 de milioane de dolari (în care a apărut starul hollywoodian şi absolventul Academiei din Beijing, Zhang Yimou), The Flowers of War şi perspectivele comerciale, pe termen lung, sunt cât se poate de bune. Deşi deschisă în privinţa studenţilor străini, Academia are numai cursuri în limba chineză.
- University of California Los Angeles (UCLA)
Şcoala de Teatru Film şi Televiziune a UCLA a făcut o mişcare inteligentă în ultimul an, conectând departamentul de film cu cel de teatru. Scopul e acela de a scoate la suprafaţă actori şi regizori care se descurcă la fel de bine în faţa camerei de filmat cum o fac pe scenă. Şi pentru că s-a vorbit de multe ori despre rivalitatea dintre aceasta şi University of Southern California, aici studenţii au parte de o mai mare atenţie din partea profesorilor, încurajându-li-se demersul personal, original. Cei care îşi finalizează studiile aici sunt recunoscuţi pentru scenariu şi regie, cum e cazul laureaţilor Oscar Alexander Payne şi Gore Verbinski.
Taxele sunt 14.000 de dolari pentru rezidenţii din California, anual, şi 37.000 pentru cei din alte state.
- New York University Tisch School of the Arts
Păstrând tradiţia „durilor” (Martin Scorsese, Oliver Stone şi Vince Gilligan – creatorul Breaking Bad) şi învăţămintele care vin o dată cu peregrinările pe străzile newyorkeze, studenţii află aici cum să îşi facă propriul film, să şi-l vândă şi să îi ofere şansa de a fi văzut în cinematografe. Iar pentru că drepturile de autor asupra muzicii în filme au îngropat destule proiecte, cei de la NYU au venit cu ideea de a încheia parteneriate exclusive cu Corbis, GreenLight şi EMI, prin care studenţii pot obţine aceste drepturi rapid şi la preţuri speciale. Taxa anuală este de 46.269 de dolari.
Şcoli din Europa
La Fémis – Ecole Nationale Supérieure Des Métiers De L’image Et Du Son. Şcoala franceză a înaintat cu cinci poziţii în top faţă de anul trecut, plasându-se pe locul 6. Toţi cei acreditaţi cu instructajul sunt profesionişti în domeniu, iar fiecărui student i se cere să regizeze un film de scurtmetraj, indiferent de specializare, pentru „a se îndeletnici cu fiecare aspect ce vine o dată cu realizarea unui film”, spune Marc Nicholas, şeful La Fémis. Examenul de admitere este unul foarte dificil, doar 44 de aplicanţi din 1100 fiind admişi în 2011. Pentru studenţii din ţările membre ale Uniunii Europene nu există taxe, iar pentru cei din afara comunităţii costurile ajung la 13.105 de dolari anual.
La Fémis nu e singura şcoală europeană din clasament. Pe poziţia a 11-a se află FAMU – Film and TV School of the Academy of Performing Arts din Praga. Este singura şcoală în care predarea se face şi în engleză, pe lângă cehă. Lista celor care au învăţat aici îi include pe Milos Forman, Vaclav Havel, Milan Kundera şi Agnieszka Holland (nominalizată anul acesta la Oscar). Regizorii care au ieşit de pe băncile Şcolii de Film şi Televiziune din Praga au revoluţionat cinematografia mondială în anii ’60, incluzându-l pe actualul profesor Jan Nemec, cândva copilul teribil al noului val ceh. Taxele sunt de 20.655 de dolari, dar doar pentru studenţii din afara Cehiei.
National Film and Television School, singura şcoală britanică ce deţine propriul studiou de filmare, este amplasată la câţiva kilometri de Londra. Pentru că lucrează încă din studenţie, 70% dintre absolvenţii săi au un job în industrie imediat după terminarea şcolii. Taxa este de 15.176 de dolari pentru studenţii englezi şi de 32.000 de dolari pentru străini.
Nu lipsesc din top University of Television and Film din Munchen (cursurile sunt în germană, iar taxele de 425 de dolari pe semestru), The Polish National Film Television and Theater School (accentul este pus pe etapele de producţie, editare, scenariu, fotografie, tehnologie digitală, cu taxe între 7.000 şi 16.000 de dolari, studenţii polonezi având o reducere de 30%), Italian National Film School (pe aici au trecut Michelangelo Antonioni, Vittorio Storaro sau Claudia Cardinale, iar taxele percepute sunt de 2.550 de dolari anual) şi şcoala de la Moscova, Gerasimov Institute of Cinematography, care a schimbat lumea cinematografiei cu profesori precum Sergei Eisenstein. 10% din studenţii de aici sunt străini, iar cursurile sunt în limba rusă, exceptându-le pe cele ale şcolii de vară. Costurile de şcolarizare încep de la 1.200 de dolari şi ajung până la 8.670 de dolari anual.
Lista completă:
1. University of Southern California
2. American Film Institute
3. Beijing Film Academy
4. University of California Los Angeles
5. New York University Tisch School of the Arts
6. La Femis
7. Wesleyan University
8. California Institute of the Arts
9. Emerson College, Visual & Media Arts School
10. Columbia University School of the Arts
11. FAMU – Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Praga
12. University of Texas at Austin
13. Chapman University
14. National Film and Television School
15. Rhode Island School of Design
16. University of Television and Film of Munich
17. Florida State University
18. Loyola Marymount University
19. The Polish National Film Television and Theater School
20. Australian Film Television and Radio School
21. Columbia College of Chicago
22. Centro de Capacitacion Cinematografica
23. Art Center College of Design
24. Italian National Film School
25. All-Russian State Institute for Cinema
Topul celor mai bune şcoli de film din lume http://t.co/YDw8QmC8
Topul celor mai bune şcoli de film din lume http://t.co/slckCPw2