Weekend la Cetatea lui Dinescu

0
454
Mircea Dinescu, Marie-France Ionesco și Lucian Pintilie la Portul Cultural Cetate. Credit foto: Adi Bulboacă
Mircea Dinescu, Marie-France Ionesco și Lucian Pintilie la Portul Cultural Cetate. Credit foto: Adi Bulboacă
Mircea Dinescu, Marie-France Ionesco și Lucian Pintilie la Portul Cultural Cetate. Credit foto: Adi Bulboacă

După ce joi, 28 august, în Portul Cultural Cetate, Lucian Pintilie a luat parte la proiecția aniversară a filmului O vară de neuitat, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani, Divan Film Festival continuă în weekend cu proiecții și petreceri.

Potrivit organizatorilor, O vară de neuitat a rulat în prezența regizorului, care și-a exprimat gândurile prin intermediul lui Marie France-Ionesco, fiica dramaturgului Eugène Ionesco, cea care a citit un fragment semnificativ din volumul  „Bricabrac”, scris de Lucian Pintilie:

„Este ciudat – ironia soartei – că primele victime ale unei purificări etnice pe care le-am cunoscut au fost nişte nemţi. Aceste chipuri de nemţi sunt asociate pentru mine cu cele ale evreilor care purtau steaua galbenă şi măturau străzile Bucureştilor un an mai târziu. În ura mea viscerală pentru orice discriminare, aveam atunci şapte ani, imaginile acelor nemţi şi acelor evrei s-au contopit, amestecate pentru totdeauna. De-atunci mi-a rămas o totală nepăsare faţă de orice excitare naţionalistă, nepăsare care, de-a lungul întregii mele vieţi, a scandalizat un număr de oameni pe care nici nu îndrăznesc să-l precizez.”

Proiecția a fost urmată de un concert susținut de Ioan Gyuri Pascu, cel care interpretează rolul lui Petco, liderul neproclamat al țăranilor bulgari din filmul lui Pintilie.

Astăzi, 29 august, de la ora 18.00, va rula Usturoi, un film independent realizat cu voluntari și produs de Radu Băzăvan. La proiecție vor fi prezenți maestrul bucătar Mircea Groza (care își interpretează propriul rol în film) și actrița Elena Ivanca.

De la ora 21.00, este programat lungmetrajul lui Nikos Grammatikos, Regele/ O vasilias. Filmul este o încercare de explorare a satului grecesc prin intermediul unui tânăr care vrea să o ia de la capăt, după ce și-a dedicat o mare parte a existenței consumului de droguri.

Sâmbătă, 30 august, în prima parte a zilei, vor rula animații și documentare vechi românești, realizate între 1928 și 1986, iar de la ora 16.00 este programat documentarul lui Pavo Marinković, Ocupația, a 27-a imagine/ Occupation, the 27th Picture.Filmul lui Pavo Marinković a fost realizat în 2013 și este un documentar-portret despre  Lordan Zafranović, cineastul croat care, după căderea regimului comunist, devine dintr-un răsfățat al regimului un trădător respins de breaslă și constrâns să se stabilească în Cehia.

De la ora 21.00, în închiderea celei de-a cincea ediții a festivalului, va fi proiectat și Occupation in 26 Pictures/ Okupacija u 26 slika, filmul care a dus la auto-exilul lui Lordan Zafranović în Cehia. Este un film din Iugoslavia anului 1978 despre grupările extremiste, partizane, de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară are loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), până pe 31 august. Accesul la proiecții este liber.

Pe timpul festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here