Gaze de şist, voluntari şi „Facebook Follies” la Astra

0
487
Documentarul „Facebook Follies” va fi proiectat pentru liceeni
Documentarul „Facebook Follies” va fi proiectat pentru liceeni

Gaze de şist, oameni care se mută la ţară, activişti radicali, defrişări şi arta de a fi voluntar – Astra Film Festival (14-20 octombrie 2013) aduce în discuţie problemele de mediu ale lumii actuale în secţiunea Eco-CinematogrAFF. Anul acesta, devine competiţională, iar juriul care va decide câştigătorul premiului oferit de Fundaţia pentru parteneriat este format din liceeni de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, prezidaţi de antropologul Vintilă Mihăilescu

Filmul Horizon este un eseu vizual despre peisajul de coastă din sud-vestul Norvegiei. Documentarul Little Land îşi propune să dezvăluie mai multe despre un tânăr atenian care decide să se mute „la ţară”, în speranţa unei vieţi mai bune. Problema exploatării gazelor de şist din Polonia e abordată în documentarul Drill Baby, Drill, al cărui autor, Lech Kowalski, şi-a anunţat prezenţa la festival.

The Venice Syndrome vorbeşte despre Veneţia,vizitată de milioane de turişti în fiecare an, dar într-o continuă degradare. În The Way to Nowhere Island, o activistă este constant pe prima pagină a ziarelor pentru acţiunile ei radicale, iar în documentarul Un film fain, voluntarii de la Tăşuleasa Social încearcă să schimbe mentalitatea unei Românii răvăşită de politici deficitare, de corupţie, sărăcie şi defrişări. Autorul documentarului, Andrei Dăscălescu, va fi şi el prezent la aniversarea AFF.

„Sper ca juriul elevilor să fie un început bun pentru programe de lungă durată de educaţie pentru mediu prin cinema documentar. Filmul documentar atinge coarde sensibile şi cultivă respectul pentru mediu şi mi se pare extrem de important ca acest respect să devină o a doua natură”, declară Dumitru Budrala, director fondator AFF, într-un comunicat.

Juniorii de la Astra

La festival sunt aşteptaţi şi cei mici. În perioada 14-17 octombrie, le vor fi dedicate proiecţii de filme documentare, jocuri şi concursuri, toate menite să contribuie la educaţia lor cinematografică, culturală şi ecologică.

Pentru elevii de şcoală primară şi pentru elevii de gimnaziu, vor fi prezentate trei seriale de succes. Time for Fun! este un film documentar despre felul în care copii din lumea întreagă se joacă şi îşi petrec timpul liber. Let’s dance! propune o călătorie în cele patru colţuri ale Pământului, ghidată de copiii de acolo, pentru a prezenta frumuseţea dansurilor lor tradiţionale. How It’s Made?  revine cu episoade legate de joc.

Pentru elevii de liceu există Facebook Follies, un documentar care atrage atenţia asupra consecinţelor neaşteptate pe care dezvăluirea informaţiilor personale în reţelele de socializare ar putea să o aibă. Tot pentru ei vor fi proiectate şi cele zece filme rezultate din prima ediţie 48 for teens, filme de scurtmetraj realizate de elevii câtorva licee din Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here