„Autobiografia” şi „Aurora”, în topul „Sight & Sound” al celor mai bune filme din 2010

3
457

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică, şi Aurora lui Cristi Puiu au fost incluse în topul celor mai bune filme lansate în cinematografele lumii în 2010, de către prestigioasa revistă britanică „Sight & Sound”. Echivalenta publicaţiei franceze „Cahiers du Cinema” pe pământ anglo-saxon, revista lunară este editată de British Film Institute încă din 1934.Pentru tradiţionalul său clasament de sfârşit de an, publicaţia a reunit voturile a 85 dintre cei mai apreciaţi şi mai influenţi critici de film.

Topul a apărut deocamdată pe blogurile britanice şi americane de film, preluat din ediţia tipărită a revistei. Abia pe 7 decembrie, clasamentul final, împreună cu argumentele şi ierarhiile personale ale celor 85 de votanţi vor fi disponibile online. În orice caz, obişnuitul top 10 s-a transformat în unul cu 7 poziţii (lipsesc locurile 7, 9 şi 10), dar cu 12 titluri.

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu se află pe poziţia a opta, împreună cu Film Socialisme (Jean-Luc Godard), Nostalgia de la Luz (Patricio Guzman), Poetry (Lee Chang-dong) şi Un prophète (Jacques Audiard). Deşi a fost desemnat cel mai bun film în 2009, Un prophète, de Jacques Audiard, a fost luat în considerare şi anul acesta de un număr de critici care l-au văzut cu întârziere. Includerea lui Film Socialisme în această ierarhie va stârni, probabil, discuţii la fel de aprinse ca la Cannes, unde filmul a fost perceput mai degrabă ca un semn al declinului lui Jean-Luc Godard.

Aurora lui Cristi Puiu se află pe poziţia a 19-a, cot la cot cu alte patru filme: Exit Through the Gift Shop (Banksy), Le Quattro Volte (Michelangelo Frammartino), The Ghost Writer (Roman Polanski) şi Over Your Cities Grass Will Grow (Sophie Fiennes).

În capul listei pe 2010 se află Reţeaua de socializare a lui David Fincher. În 2007, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, al lui Cristian Mungiu, a ocupat aceeaşi poziţie.

SIGHT & SOUND: BEST OF 2010

1. The Social Network (David Fincher)

2. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Apichatpong Weerasethakul)

3. Another Year (Mike Leigh)

4. Carlos (Olivier Assayas)

5. The Arbor (Clio Barnard)

6. Winter’s Bone (Debra Granik)

6. I Am Love (Luca Guadagnino)

8. Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (Andrei Ujica)

8. Film Socialisme (Jean-Luc Godard)

8. Nostalgia de la Luz (Patricio Guzmán)

8. Poetry (Lee Chang-dong)

8. Un prophète (Jacques Audiard)

13. Copie Conforme (Abbas Kiarostami)

13. Meek’s Cutoff (Kelly Reichardt)

15. Dogtooth (Giorgos Lanthimos)

15. Enter the Void (Gaspar Noé)

15. Mysteries of Lisbon (Raúl Ruiz)

15. Des Hommes et des Dieux (Xavier Beauvois)

19. Aurora (Cristi Puiu)

19. Exit Through the Gift Shop (Banksy)

19. Le Quattro Volte (Michelangelo Frammartino)

19. The Ghost Writer (Roman Polanski)

19. Over Your Cities Grass Will Grow (Sophie Fiennes)

3 COMENTARII

  1. mă bucur că în clasament se găseşte şi Dogtooth.

    personal, unchiul Boonmee şi Autobiografia sunt filmele care m-au impresionat cel mai mult în 2010.

  2. e un film care îţi lasă un sentiment ciudat, genul care în mod voit duce spectatorul spre limita suportabilităţii. l-am urmărit cam în aceeaşi stare ca şi pe AntiChrist, deşi imaginile explicite ( aproape) nu există. e kinky, puţin bolnav, dar nu e deloc gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here