Hollywood-ul se bate pe viaţa unui magnat american, fiu de român

0
917

People
sursa: www.entermyworld.com

UPDATE: „Evenimentul zilei” publică astăzi un reportaj amplu despre John DeLorean şi cum l-au descoperit rudele sale din România.

EXCLUSIV: Când la Hollywood există nu mai puţin de şase filme în lucru despre viaţa cuiva şi fiecare dintre autori pretinde că are „the ultimate version”, povestea e fie extrem de spectaculoasă ori controversată, fie o miză cu încasări mari. Din 2005, când John DeLorean, magnatul cu origini româneşti de la General Motors şi creatorul „maşinii timpului” DMC-12 din filmul SF Back to the Future (regizat de Robert Zemeckis şi produs de Steven Spielberg, în 1985), a încetat din viaţă la 80 de ani, familia sa este asaltată de cereri din partea producătorilor americani.

Despre John DeLorean, fiul unui român emigrat în State în anii 20, Zaharia Delorean (după nume, din zona Ardealului), nu s-a scris în presa românească, dar în cultura americană e la fel de celebru ca Marlon Brando. De fapt, a şi fost comparat cu Brando, datorită şarmului său şi stilului elegant şi voit nonconformist. „Titan”, „tycoon”, „moghul”, „billionare” – în aceste epitete se concentrează relatările despre viaţa lui Delorean (numele său se pronunţă „delórian”, probabil o cerere expresă legată de varianta românească).

Zaharia Delorean, imigrant în Detroit

Părinţii săi (potrivit registrelor vamale de pe www.ancestry.com), Kathryn Pribak şi Zaharia Delorean, au debarcat pe coasta americană la începutul anilor 20. Se estima că Delorean se născuse în România prin 1894, iar Kathryn, în Austria (probabil Transilvania), în 1904. Se stabiliseră în Detroit Michigan, unde românul imigrant se angajase la compania Ford, iar mama sa făcea diverse munci prin casele celor mai înstăriţi, povestea chiar DeLorean în cartea „Dream Maker: the Rise and Fall of John Z. DeLorean” de Ivan Fallon şi James Srodes.

Erau atât de săraci, încât abia-şi creşteau cei patru copii: Zack, Kate, John şi Charles. În 1942, registrele locale din Detroit semnalau divorţul celor doi imigranţi, pe motiv că Zaharia devenise alcoolic. Se pare că John nu şi-a văzut tatăl decât foarte rar după divorţ. Această continuă luptă cu sărăcia l-a întărit şi l-a determinat să-şi construiască un nume şi o avere care la un moment dat rivaliza cu a celor mai bogaţi oameni ai Americii.

Celebritatea, cursa FBI şi decăderea

John DeLorean a fost agent de asigurări, vânzător la un magazin, apoi student în ingineria auto şi angajat al Chrysler. În scurt timp, a fost remarcat de alte companii autor şi a ajuns la General Motors, unde a creat Pontiac Firebird, Pontiac GTO sau Pontiac Grand Prix. A părăsit GM în anii 70, din poziţia de cel mai tânăr vice-preşedinte din istoria companiei, pentru a-şi fonda propria firmă, DeLorean Motor Company. Însă n-a mai avut niciodată succesul de dinainte.

La acea vreme, ţinea prima pagină a revistelor şi ziarelor: a fost căsătorit de patru ori cu tot atâtea frumuseţi, printre care şi celebrul model Christina Ferrare, deţinea o echipă de fotbal american, San Diego Chargers, nenumărate proprietăţi, era prieten cu Sammy Davis Jr., Johnny Carson de la The Tonight Show sau James T. Aubrey, preşedintele studiourilor Metro Goldwyn Mayer, era carismatic, inventiv şi iubea publicitatea. Pentru „People”, „Time”, „GQ”, DeLorean era omul momentului.

Însă DeLorean Motors Company a eşuat, din lipsă de fonduri şi din cauza unor controverse privind fondurile oferite de guvernul britanic privind dezvoltarea companiei în Irlanda. Totul a culminat cu înscenarea pusă la cale, în 1982, de către agenţi FBI care i-au oferit o valiză cu droguri pe care să o vândă pentru a se scoate din impas. Magnatul aflat în decădere ar fi acceptat, prin urmare a fost arestat, dar avocaţii l-au salvat de la închisoare motivând că nu ar fi spus „Da” unei asemenea afaceri dacă agenţii nu l-ar fi atras în cursă. Urmărit de creditori, după ce împrumutase bani şi îşi vânduse din terenuri ca să poată susţine investiţia, DeLorean a sfârşit prin a nu mai deţine decât o mică parte din averea de altădată. Presa a fost însă tot timpul pe urmele sale şi ale copiilor săi, Kathryn şi Zachary, cărora le-a împrumutat numele părinţiilor săi.

„Povestea este atât de puternică!”

Terence Stamp
Terence Stamp

Aducerea poveştii sale pe ecran se dovedeşte o cursă cu la fel de multe obstacole ca destinul său, potrivit „The Hollywood Reporter”. DeLorean a fost subiectul a numeroase documentare, cărţi, filme de TV, dar nu şi a unui lungmetraj de cinema. Doi producători de la Hollywood, Steve Lee Jones şi David Permut, cred însă că au ajuns aproape de start, cu un scenariu scris de un câştigător al unui premiu Emmy, Adam Mazer, în urma consultării întregistrărilor făcute de FBI timp de 27 de ani şi a unui contract încheiat cu fratele lui DeLorean, Charles, şi cu cea de-a patra soţie şi executorul testamentar al controversatului magnat al industriei auto, Sally DeLorean.

„Soţiei lui John i-a plăcut felul în care domnul Jones a spus că-l va portretiza pe John”, a spus avocatul familiei, William Courtney, citat de publicaţia americană. Alte cinci proiecte stau în stand-by, două cu un buget sănătos în spate şi avându-i pe copiii lui DeLorean, Kathryn şi Zachary, drept consultanţi. Fiecare la alte proiecte.

„Există un motiv bun pentru care lumea se înghesuie să facă filmul acesta: povestea este atât de puternică!”, a declarat Permut pentru „Hollywood Reporter”. „E o poveste care arată cum se fac marile afaceri şi conglomeratele şi cum se implică guvernul în ele, un subiect foarte la zi”, a explicat şi producătorul Steve Lee Jones.

„John conducea General Motors, avea o soţie frumoasă, o poziţie comfortabilă şi practic le-a spus tuturor să se ducă naibii, pentru că el vrea să urce mai sus de atât. El a prezis căderea marilor companii auto din America şi a spus că dacă GM nu va ţine pasul şi nu va lua în considerare cantitatea uriaşă de energie pe care o folosesc maşinile, va eşua”, a adăugat Jones.

Terence Stamp, candidat la rolul principal

Ceilalţi cinci concurenţi la viaţa şi faptele lui John DeLorean au fiecare, de partea sa, un consultant din familie sau dintre foştii avocaţi. Brett Ratner (X-Man, Rush Hour şi seria Prison Break) lucrează la un film care va conţine probabil prea multă acţiune şi prea puţine subtilităţi, după un scenariu de James Toback, cel care a regizat Tyson. XYZ Films şi studiourile Time Inc. dezvoltă un scenariu cu titlul Grand Desilusions, de Rob Warr şi Alex Holmes, pe care acesta din urmă – regizor al miniseriei HBO House of Saddam – l-ar putea regiza avându-l de partea lui pe Zachary DeLorean, moştenitorul a ceea ce a mai rămas din imperiul DeLorean.

Jordan Livingston filmează deja un documentar numit Back to the DeLorean, cu sprijinul fiicei magnatului, care se va axa mai degrabă pe inovaţia şi flerul lui în industria auto şi pe maşinile sale. Care fiică se pare că mai acordă suportul unui al şaselea proiect, cu un scenariu scris de Thomas Fenton (scenarist la Saw IV!). „Asta e versiunea definitivă a filmului despre John DeLorean. Am vrut să ne asigurăm că povestea tatălui meu e pe mâinile cui trebuie şi că nu titlurile ştirilor de primă pagină o deschid”, declara Kathryn în presa americană, la începutul anului. Bloggeri americani se distrează copios imaginându-şi că telefonul lui Terence Stamp probabil sună non-stop. Actorul seamănă izbitor cu magnatul DeLorean.

Pe lângă lupta pentru drepturi, titularii celor şase proiecte vor duce o alta: un slalom printre pretenţiile urmaşilor magnatului de origine română, care vor avea multe de spus la ecranizarea vieţii tatălui lor.

Danny DeVito despre John DeLorean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here