„Momentky”, cel mai bun film la Aristoteles Workshop

0
447

Filmul Momentky, regizat de Veronika Janeckova, a câştigat sâmbătă marele premiu la Aristoteles Workshop 2011, iar Gutuiul japonez, de Mara Trifu, a primit o menţiune specială.

Aristoteles Workshop 2011 s-a desfăşurat timp de cinci săptămâni în localitatea Vama din judeţul Suceava, perioadă în care cei 16 tineri selectaţi (opt din România şi opt din Cehia, Serbia, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Macedonia şi Grecia) au format patru echipe, au căutat subiecte şi au filmat şi montat câte un documentar.

Momentky surprinde fragmente de viaţă dintr-un tren cu aburi care traversează Bucovina. O călătorie de 12 ore cu trenul poate revela adevăratul spectacol al vieţii: cupluri fericite şi figuri solitare, copii şi bunici, beţivi şi persoane publice, cu toţii conduşi de doi mecanici glumeţi şi o locomotivă greoaie, tuşind fum negru. Una dintre apariţiile speciale în documentar este cea a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care este invitat să conducă locomotiva, face friptură în focul care alimentează cea mai veche locomotivă cu aburi din ţară şi împarte pâine oamenilor din gară.

Filmul care a obţinut menţiunea juriului, Gutuiul japonez, o prezintă pe Clotilda Gavrilescu Grosu, o doamnă în vârstă de 90 de ani care a copilărit alături de familia lui Mihail Sadoveanu. Ea este o fină cititoare de literatură clasică şi are păreri de necombătut. Filmul este portretul unei femei care a trecut prin experienţe de viaţă şi regimuri politice diferite, dar a cărei personalitate puternică a rămas neschimbată.

Premiul atelierului are o valoare de 2.500 de euro şi este acordat de către Institutul Cultural Român. Juriul a fost format din 12 persoane care activează în media sau în industria filmului. Filmările pentru toate cele cinci documentare a început pe 12 august şi au durat aproximativ o săptămână. Au urmat şase zile pentru a monta o primă variantă a documentarelor, sub îndrumarea trainerilor Rafi Pitts, Simon Brook şi Nino Kirtadze.

Centrul workshopului a fost Casa Călin, din satul bucovinean Vama, unde echipa, studenţii şi tutorii au petrecut cinci săptămâni şi unde au amenajat spaţii de montaj, spaţii pentru cursuri, prezentări şi vizionări speciale de film.

Programul Aristoteles Workshop (AW) oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi în domeniul cinematografiei. AW este co-finanţat de Canalul ARTE/ France, Programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei şi este susţinut de AVIS şi iStyle.

În cei cinci ani de existenţă, AW a reuşit să depăşească statutul de simplu atelier de formaţie profesională şi s-a afirmat treptat şi ca producător de filme documentare de excepţie. Filmul Nu te supăra, dar…, al Adinei Pintilie, a adus acasă foarte multe premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.).

Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010, şi a primit premiul secţiunii, pentru cel mai curajos proiect. Sibiu Stories al Corinei Radu a primit Best Documentary Award, L’Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008, în timp ce Ciobanul zburător al lui Cătălin Muşat a obţinut Special Mention, la Festivalul Internaţional de Film Locarno, 2009, iar Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc, a fost selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here