Seri cu filme braziliene la Cervantes

0
532

cartel_cine-brasileño_finalZece documentare și filme de ficțiune care au marcat, fie prin popularitate, fie prin premiile obținute, cinematografia braziliană, vor fi proiectate între 2 și 6 octombrie, la Institutul Cervantes din București – Sala Auditorium (Bd. Regina Elisabeta 38).

Un bilet la proiecțiile Zilelor Filmului Brazilian costă 7 lei.

Program:

Miercuri, 2 octombrie 2013

Ora 18:00
VINÍCIUS DE MORAES (Brazilia 2006, 121 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Miguel Faria Jr.

Realizarea de către doi actori a unui scheci pentru a-l omagia pe Vinícius de Moraes marchează începutul reconstituirii carierei cântărețului și compozitorului născut în 1913 la Rio de Janeiro,. Vinícius de Moraes a fost promotorul uneia dintre cele mai importante mișcări ale culturii braziliene din secolul XX.

Joi, 3 octombrie 2013

Ora 18:00
CARTOLA – MÚSICA PARA OS OLHOS (CARTOLA – MUZICĂ PENTRU OCHI) (Brazilia 2007, 88 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Lírio Ferreira și Hilton Lacerda

Filmul prezintă viața lui Cartola, unul dintre cei mai importanți compozitori ai muzicii braziliene, precum și unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai genului samba.

Joi, 3 octombrie 2013

Ora 20:00
MEMÓRIAS PÓSTUMAS DE BRÁS CUBAS (MEMORIILE POSTUME ALE LUI BRÁS CUBAS) (Brazilia 2001, 101 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: André Klotzel

După moartea sa în 1869, Brás Cubas (Reginaldo Faria / Petrônio Gontijo), dornic să se distreze puțin în eternitate, se hotărăște să-și povestească amintirile și să rememoreze întâmplările marcante ale vieții sale. Subliniază: „Franchețea este cea dintâi virtute a unui defunct”. Aduce în actualitate, dând dovadă de o sinceritate dezarmantă, perioada copilăriei, tinereții, incidentele petrecute în familie, precum și personaje din viața lui, cum ar fi prietenul său Quincas Borba (Marcos Caruso), care din cerșetor devine milionar. Vorbește depre anii studenției petrecuți în Portugalia și despre privilegiul evident de a nu fi fost niciodată nevoit să muncească. Cu aceeași franchețe, Brás Cubas îl invită pe spectator să fie martorul vieții sale amoroase tumultoase.

Vineri, 4 octombrie 2013

Ora 18:00
JANGO (Brazilia 1980, 115 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Sylvio Tendler

Jango este un documentar brazilian regizat de Sílvio Tendler, care prezintă perioada în care guvernul a fost condus de președintele Braziliei João Goulart (1961-1964). Filmul a fost lansat în martie 1984, iar Denise Goulart (fiica fostului președinte) și Hélio Paulo Ferraz au lucrat ca producători asociați. Jango a înregistrat un număr impresionant de spectatori, mai mult de jumătate de milion de brazilieni, ocupând locul al 6-lea în topul documentarelor cu cele mai mari încasări în istoria cinematografiei Braziliei.

Vineri, 4 octombrie 2013

Ora 20:00
BICHO DE SETE CABEÇAS (A FACE DIN ȚÂNȚAR ARMĂSAR) (Brazilia 2000, 88 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Laís Bodanzky

Filmul prezintă viața lui Neto (Rodrigo Santoro), un tânăr care este internat într-un spital de psihiatrie după ce tatăl său descoperă o țigară de marijuana în sacoul său. În acest mediu, Neto se confruntă cu situații care întrec orice închipuire. Filmul a obținut premii și distincții, printre care, Premiul Qualidade Brasil, Marele Premiu Cinema Brasil, precum și Trofeul APCA pentru Cel mai bun film, și a bătătorit drumul pentru un nou mod de a gândi în legătură cu instituțiile de psihiatrie din Brazilia. În acest sens, Congresul Național a aprobat o lege care interzice ridicarea de astfel de instituții.

Sâmbătă, 5 octombrie 2013

Ora 17:00
OS ANOS JK (ANII JK) (Brazilia 1980, 110 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Sylvio Tendler

Filmul urmărește parcursul președintelui Braziliei Juscelino Kubitschek, din momentul lansării sale în politică, perioada construcției Brasíliei, și până la pierderea drepturilor politice. Lansat în anii de glorie ai dictaturii militare, filmul analizează concepte precum democrația și dezvoltarea, arătându-i unui popor care uitase deja ce însemna viața în libertate cum e o națiune în plină democrație, fapt care i-a și adus succesul. Filmul a ocupat cel de-al III-lea loc în topul celor mai vizionate documentare din istoria cinematografiei Braziliei, cu 800.000 de spectatori.

Sâmbătă, 5 octombrie 2013

Ora 19:00
SÃO BERNARDO (Brazilia 1972, 113 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Leon Hirszman

Având la bază romanul lui Graciliano Ramos, cu o coloană sonoră asigurată de Caetano Veloso, filmul urmărește parcursul lui Paulo Honório, un vânzător ambulant care reușește să se îmbogățească folosind violența. Achiziționează moșia S. Bernardo și se căsătorește cu Madalena, o eminentă profesoară de la oraș. Conflictul izbucnește în momentul în care Madalena refuză să fie tratată asemeni unei proprietăți. Filmul a avut premiera în 1972, devenind o operă de referință a cinematografiei braziliene, în special datorită interpretărilor remarcabile ale actorilor Othon Bastos și Isabel Ribeiro.

Sâmbătă, 5 octombrie 2013

Ora 21:00
A SUPREMA FELICIDADE (SUPREMA FERICIRE) (Brazilia 2010, 121 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Arnaldo Jabor

Rio de Janeiro, 1945. Paulo, un puști de 8 ani, sărbătorește alături de părinții săi, Marco (Dan Stulbach) și Sofia (Mariana Lima) sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cel mai bun prieten al său este Cabeção, cei doi împărțind aceeași stradă și același colegiu iezuit unde învață. Încă din anii tinereții, Paulo se confruntă cu frustrarea tatălul său care nu și-a văzut visul împlinit, acela de a pilota avioane. Se apropie de Noel (Marco Nanini), bunicul său, un funcționar public boem care îi arată ce înseamnă viața de noapte a orașului Rio de Janeiro. Se îndrăgostește imediat de Deise, o tânără misterioasă cu o atitudine existențialistă. Relația lor nu merge iar Paulo ajunge să frecventeze, din ce în ce mai des, cartierul prostituatelor din acel oraș. Într-o bună zi, la cabaretul Eldorado, Paulo îl întâlnește pe tatăl său, trist și singur. Cei doi se îndrăgostesc de tânăra de numai 16 ani Marilyn care era obligată de mama sa să se dezbrace pentru clienți. În acel moment viețile celor doi capătă un sens nou prin restabilirea relației dintre Paulo și tatăl său și datorită aceastei povești de dragoste inopinantă.

Duminică, 6 octombrie 2013

Ora 17:30
ZICO NA REDE (Brazilia 2009, 60 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Paulo Roscio

Filmul documentar Zico, de Paulo Roscio, urmărește viața unuia dintre cei mai mari jucători de fotbal din Brazilia, prin intermediul unei serii de mărturii și a nenumăratelor goluri marcate de Galo de Quintino în întreaga sa carieră pe Maracanã, care devine scena principală a acțiunii, fie pentru echipa Flamengo, fie pentru selecționata Braziliei. Printre foștii colegi, ziariști și artiști, care vorbesc despre Zico se află și nume precum Carlos Alberto Santos, Edinho, Junior, pe lângă Celso Garcia, care a decedat la sfârșitul anului 2008. Vor putea fi vizionate pe ecran 150 dintre cele mai frumoase goluri din cariera jucătorului.

Duminică, 6 octombrie 2013

Ora 19:00
SE EU FOSSE VOCÊ 2 (DACĂ AȘ FI ÎN LOCUL TĂU 2) (Brazilia 2009, 96 minute)
V.O: portugheză, subtitluri engleză
Regizor: Daniel Filho

Claudio și Helena sunt pe punctul de a se despărți. Li se întâmplă în schimb ceva ciudat, lucru care îi face să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here