„Dune” și alte 15 aniversări la Dracula Film Festival

0
477

dune lynch

16 titluri aniversare vor fi proiectate la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival de la Brașov, între 1 și 5 octombrie, în secţiunea RetroVision. Printre ele se numără şi celebrul Dune, regizat de David Lynch, de la a cărui premieră se împlinesc 30 de ani. Proiecția va avea loc vineri, 3 octombrie, la Cinemateca Patria, ora 19.00.

Dune –  ecranizarea romanului cult al lui Frank Herbert – un film produs de Dino De Laurentiis, a fost filmat în Mexic și îi are pe afiș pe Sting, Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Max Von Sydow sau Silvana Mangano. Proiecţia va fi urmată de o discuţie despre carte versus film, despre cum s-a tradus cartea în perioada comunismului și cât a durat pănă să apară. În holul cinematografului va fi organizată și o expoziție a coperților cărților Dune publicate de editura Nemira de-a lungul timpului.

Tot pe 3 octombrie va fi proiectat şi documentarul lui Frank Pavich, Jodorowsky’s Dune, care a fost  prezentat în premieră la Cannes în 2013 și multipremiat la festivalurile de gen (favoritul publicului la Sitges, Austin, Amsterdam). Jodorowsky’s Dune spune povestea a ceea ce trebuia să fie adaptarea pentru marele ecran a cărții SF Dune de către regizorul chilian Alejandro Jodorowsky. Distribuția filmului ar fi trebuit să includă nume precum Salvador Dali, Orson Welles, Amanda Lear, Pink Floyd sau Mick Jagger.

O proiecție specială va avea loc la 10 ani de la premiera filmului lui Julian Richards, președintele juriului Dracula Film Festival, The Last Horror Movie, unul dintre reperele cinema-ului independent. Thriller-ul despre un duo de ucigași în serie care-și înregistrează pe VHS  crimele și le infiltrează prin centre de închirieri casete video pentru a pescui și victime, și spectatori, este un reper și pentru pasionații genului found footage.

În cadrul aceleiaşi secţiuni vor mai putea fi vizionate copii restaurate ale filmelor Rear Window/ În spatele ferestrei (r. Alfred Hitchcock) şi Creature from the Black Lagoon (r. Jack Arnold), de la a căror premieră se împlinesc 60 de ani, plus Van Helsing (aniversarea de 10 ani), Indiana Jones şi templul morţii (aniversarea de 20 de ani) şi Al treisprezecelea războinic (aniversarea de 15 ani), Pulp Fiction (aniversarea a 20 de ani de la premieră)

Programul festivalului poate fi consultat și descărcat de aici. 

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History. Proiecțiile vor avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu și Cinemateca Patria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here